12/03/2021

Arriba a Barcelona la Cuca de Llum, el nou funicular del Tibidabo

Esdevindrà la primera gran experiència del parc, una gran finestra oberta a l’entorn natural de Collserola

La Cuca de Llum serà l’eix de la nova mobilitat sostenible al cim del Tibidabo

El primer vehicle complet ja és a Barcelona i el segon s’espera d’aquí a una setmana, el 18 de març

Avui, el nou funicular del Parc d’Atraccions Tibidabo fa un pas més cap a la seva reobertura amb l’arribada de la primera unitat de la Cuca de Llum a Barcelona. El primer vehicle ha arribat a l’estació de la Plaça del Doctor Andreu a primera hora del matí des de la fàbrica Sigma del Grup Leitner ubicada a Veyrins (Alvèrnia-Roine-Alps, França).
 
Nova porta d’entrada al Parc i l’eix de la nova mobilitat sostenible

El funicular torna al Tibidabo transformat en la Cuca de Llum i esdevenir la primera gran  experiència en la visita al parc. L’atracció permetrà que els viatgers gaudir més i millor de la vista panoràmica durant el trajecte prenent consciència de l’entorn natural de Collserola i el seu valor mediambiental.

La Cuca de Llum és una fita en la nova mobilitat sostenible al cim del Tibidabo. La nova instal·lació permet triplicar la capacitat de passatgers i plantejar l’eliminació dels autobusos llançadora al cim del Tibidabo, que finalitzaran el seu recorregut a l’estació inferior de la Cuca de Llum.  

Amb aquesta acció, contemplada en el Pla de Mobilitat del Parc d’Atraccions,  s’espera reduir un 14’8% els desplaçaments de vehicles privats al cim i, en conseqüència, disminuir significativament les emissions de CO2 associades al trànsit rodat.

Renovació integral i millors prestacions

Les prestacions del servei milloren considerablement amb la Cuca de Llum:

•    Es triplica la capacitat de l’anterior funicular: podrà portar fins a 252 persones en cada viatge.

•    Augmenta la velocitat i l’eficiència del servei: la velocitat puja fins als 10 metres per segon (abans era de 4 m/s) i el viatge serà de només 3 minuts (abans era de 7 minuts).

•    Experiència visual, amb visió panoràmica de la ciutat i activitats a l’interior.

Innovació singular

El setembre de 2019, la retirada dels vagons de l’anterior funicular va donar pas a l’inici de les obres de remodelació integral amb l’objectiu de  modernitzar-lo i adequar-lo a les necessitats actuals i futures de mobilitat al cim del Tibidabo. Amb aquesta renovació, el funicular es convertirà en la Cuca de Llum i serà la principal porta d’entrada al Parc.

Els nous vehicles de la Cuca de Llum han estat construïts per Leitner Ropeways (una de les principals firmes del món en construcció de sistemes de transport per cable) i tenen un disseny innovador i personalitzat, obra de l’arquitecte Josep Miàs, de l’estudi barceloní MiAS Architects, que actualment té dedicada una exposició al Centre George Pompidou de París.

La Cuca de Llum ha arribat embolcallada per preservar el seu disseny exclusiu. El seu aspecte definitiu, però, no es descobrirà fins al dia de la seva inauguració, prevista pel segon semestre de l’any.

Una operació de precisió

Dos grans camions han traslladat els dos vagons que componen el vehicle del nou funicular amb una góndola especial per transportar material ferroviari.

L’operació de col·locació dels vagons a les vies s’ha realitzat amb una gran grua de 220 tones amb una durada dels treballs de vuit hores d’inici a final. És una operació que requereix gran precisió i que es tornarà a repetir el pròxim 18 de març, quan arribi a la ciutat el segon vehicle.

Durant les pròximes setmanes s’iniciaran els treballs de connexió i regulacions mecàniques, es posaran en servei tots els components, es realitzaran les verificacions de tots els elements i els viatges de prova als diversos tipus de velocitat i condicions de càrrega, entre altres operacions prèvies a la posada en funcionament. Posteriorment a l’autorització per part de Transports de la Generalitat, es procedirà a dur a terme unes jornades de marxa en blanc de la instal·lació.
 
Un funicular centenari

El Funicular del Tibidabo és el primer que es va construir a tot l’estat per iniciativa del doctor Salvador Andreu, fundador del Parc d’Atraccions del Tibidabo. Les obres de construcció d’aquest petit ferrocarril impulsat per cable es van iniciar el juny del 1900 i s’inaugurava l’octubre del 1901, (enguany celebra els 120 anys d’història).

El funicular es va convertir en la primera gran atracció del Parc d’Atraccions Tibidabo. A conseqüència del seu èxit, el 1922 es va canviar tota la maquinària per augmentar la velocitat i la capacitat dels vehicles, arribant a les 140 persones per viatge.

L’any 1958 es van substituir les velles carrosseries dels antics vagons de fusta per unes noves carrosseries de xapa metàl·lica. L’any 2008 la renovació de la maquinària va permetre duplicar la capacitat del funicular i transformar la mobilitat del cim del Tibidabo fins a aconseguir que el 60% dels accessos al parc es realitzin a través de transport públic. Aquests vehicles van estar en funcionament fins al setembre del 2019, quan van ser retirats.

Back

 
To top