15/04/2021

B:SM impulsa la creació d’una incubadora de projectes “SportsTech” a l’Anella Olímpica

L’Ajuntament de Barcelona aposta per la creació d’un hub d’innovació i tecnologia de l’esport a Montjuïc, com una de les prioritats de la seva nova agenda econòmica

L’Estadi Olímpic Lluís Companys acollirà aquesta incubadora “SportsTech” de 1.167m2  amb una inversió de 3 milions d’euros

Les prop de 300 start-ups “SportsTech” que hi ha actualment a Barcelona, més les noves aplicacions de la tecnologia en aquest àmbit, generen grans expectatives econòmiques a la ciutat


L’Ajuntament de Barcelona impulsarà un hub d’innovació i tecnologia de l’esport, amb epicentre a la muntanya de Montjuïc, per fer de la ciutat un referent internacional en el sector ‘Sportstech’. L’objectiu és millorar la competitivitat econòmica de les empreses, organitzacions i institucions d’aquest sector. El nou hub l’integraran companyies, grans corporacions, institucions, start-ups i altres actors tecnològics que desenvolupen projectes per transformar i millorar la gestió i la pràctica de l’esport, incloent projectes relacionats amb els eSports (els esports electrònics que s’han convertit en un fenomen de masses mundial).

El Barcelona Sports Tech Hub estarà obert a impulsar i acollir projectes relacionats amb qualsevol àmbit de l’activitat física i l’esport, accentuant tres verticals d’especialització basades en les fortaleses de la pròpia idiosincràsia de la ciutat i en reconeixement a les característiques del seu sistema esportiu. Aquestes tres vessants seran: l’esport d’alt rendiment (esportistes i equips d’alt nivell de diferents modalitats i clubs); els esports aquàtics i la promoció de l’economia blava (on la remodelació i el nou model de gestió del Port Olímpic són un dels principals projectes de tracció), i, la pràctica esportiva ciutadana i la ciutat com a escenari de l’esport.

El Barcelona Sports Tech Hub comptarà amb una plataforma online i amb una incubadora per impulsar nous projectes que oferirà un conjunt de serveis: laboratoris d’innovació corporatius, showrooms de solucions innovadores, un espai de coworking per persones emprenedores, i oficines per a start-ups i PIMES del sector. En un futur, el nou hub comptarà amb una seu que s’ubicarà al Palau Municipal d’Esports.

L’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Barcelona Sports Tech Hub, engegarà  importants projectes que contribuiran al funcionament del hub en els seus primers anys. Aquests projectes són: la primera incubadora d’start-ups “SportsTech” a Barcelona, estarà ubicada a l’Estadi Olímpic Lluís Companys i tindrà 1.167 m2  i està  impulsada per B:SM i Barcelona Activa; el nou projecte del Port Olímpic, gestionat i impulsat per B:SM; el programa de suport a la creació d’start-ups en esport i tecnologia, per validar models de negoci dels projectes, mitjançant formació, assessorament i accions de networking. Aquest programa de l’agència econòmica local inclou sis mesos de coworking per a les start-ups esportives a la Incubadora d’Almogàvers. També es desenvoluparà la plataforma digital que sustentarà tot el hub.

El pressupost inicial del Barcelona Sport Tech Hub és de més de 3M d’euros.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i el regidor d’esport, David Escudé,  han presentat el projecte en el marc de ‘Barcelona reAct’, les jornades de treball per reimpulsar l’economia post-covid a Barcelona.

Barcelona, un referent com a ciutat esportiva i d’innovació

Barcelona és la 4a ciutat del món més fortament associada amb l’esport (Ranking Burson Cohn & Wolfe), només superada per Nova York, Londres i Los Angeles. A banda de grans actius reconeguts a nivell internacional, com el FC Barcelona o el llegat dels Jocs Olímpics, més d’un miler d’entitats fomenten l’esport en diferents àmbits i compta amb una àmplia xarxa d’equipaments i espais per a la pràctica esportiva. A més, es calcula que un 72% dels habitants de Barcelona fa algun esport regularment.

A aquest actiu, cal sumar-hi el reconeixement de Barcelona com a hub d’innovació i emprenedoria del sud d’Europa. Es calcula que ja hi ha més prop de 300 start-ups Sportstech a la ciutat, segons l’informe SportTechX, fet que la converteix en una de les metròpolis europees amb més empreses d’aquestes característiques. La creixent preocupació per la salut i la pràctica esportiva i les noves aplicacions de la tecnologia en aquest àmbit o la irrupció dels eSports obren grans expectatives en el sector.

Segons l’Observatori Català de l’Esport, representa el 2% del PIB català. A Barcelona ciutat, per exemple, el sector del fitness el 2019 va facturar 190 milions d’euros, i va ocupar més de 17.000 persones, segons l’ADECAF, la Patronal del Sector del Fitness en Catalunya. També com a dada a assenyalar, més de 18.000 empreses tenen com a activitat l’esport, i l’existència de clústers de l’esport, INDESCAT o el Clúster Nàutic, en donen un valor afegit.

A escala europea la inversió en SportsTech s’ha duplicat entre els anys 2015 i 2019. El valor d’aquesta indústria se situa en 7,6 milions d’euros a tot el món. A Espanya, representa l’1,1% de l’ocupació total

Segons el Global Power City Index, elaborat per l'Institut d'Estratègies Urbanes del Japó, Barcelona està posicionada com la 21a ciutat més competitiva del món, i el sisè ecosistema emergent del món i el tercer d'Europa.


Back

 
To top