09/11/2021

El Tibidabo celebra els seus 120 anys d’història

El parc d’atraccions commemora el seu 120è aniversari amb una gran Festa Major que ha servit com a homenatge als seus socis i als antics treballadors i treballadores

S’ha presentat la nova experiència del Parc, el TibiTour, una visita històrica que farà un recorregut pels espais més emblemàtics i permetrà conèixer la història desconeguda de Barcelona al cim del Tibidabo

Aquest diumenge 7 de novembre, el Tibidabo s’ha vestit de gala per celebrar el seus 120 anys, que el converteixen en el parc d’atraccions més longeu de tot l’Estat, i el segon d’Europa. Per a l’ocasió, s’ha organitzat una gran Festa Major a on s’ha volgut homenatjar als antics treballadors i treballadores del Parc, i compartir l’esdeveniment amb els socis del TibiClub, que aquest any celebra el seu 15è Aniversari. Per commemorar l’efemèride, s’ha presentat la nova experiència del Parc, el TibiTour, una visita que repassa la història desconeguda de Barcelona al cim del Tibidabo, recorrent els espais més emblemàtics del Parc.
 
La jornada ha comptat amb la presència del Cinquè Tinent d’Alcaldia i President de PATSA, Albert Batlle, i la Directora del Parc, Rosa Ortiz, però ha tingut altres convidats molt especials, en consonància amb els eixos estratègics del Tibidabo. Per una banda, representant l’eix de la Solidaritat, hi ha assistit el President d’UNICEF Comitè Catalunya, Jaume Lanaspa. Per l’eix de l’Educació s’ha convidat a Luis Carlos Pardo, professor de la UPC i responsable del projecte Fisidabo, i per l’eix de les Experiències s’ha comptat amb Mario Farran, en nom de tots els extreballadors i treballadores.

La Festa Major ha comptat amb tots els elements característiques de les festes populars, amb música, una batucada i, fins i tot, la participació dels Castellers de Sarrià – Sant Gervasi. També s’ha innaugurat una exposició de fotografies antigues del Parc, per rememorar a través de la imatge els moments més importants d’aquests 120 anys d’història.     
       
TibiTour, la nova experiència per reviure la història

El mateix diumenge s’ha pogut estrenar per primera vegada la nova experiència que estarà disponible per a tots els visitants a partir del mes de novembre, el TibiTour. Es tracta d’una visita històrica per alguns dels espais més reconeguts del Tibidabo, com l’Estació del Funicular, la Torre de la Aigües o l’Estació de Ràdio Barcelona, així com algunes de les atraccions més emblemàtics, com la Talaia, l’Avió o el Museu dels Autòmats.

El propòsit del TibiTour és donar a conèixer a tothom la història més desconeguda de la ciutat de Barcelona, des del punt de vista del cim del Tibidabo, a través de les anècdotes i curiositats que han succeït durant aquests 120 anys d’història, com per exemple, quan el reconegut productor de cinema, Walt Disney, va oferir un xec en blanc per comprar el Museu dels Autòmats.
 
La visita té una durada aproximada d’una hora i mitja, i es podrà realitzar cada dia d’obertura del parc a partir de les 10h. Les entrades es podran adquirir, a partir del dilluns 8 de novembre, a la web del Tibidabo i el TibiTour serà una realitat per al públic a partir del 13 de novembre.

Tibidabo, 120 anys de compromís amb Barcelona

El 29 d’octubre de 1901 es va inaugurar oficialment el Parc d’atraccions Tibidabo amb la seva primera gran atracicó, el funicular, que connectava al ciutadans de Barcelona amb el cim de la muntanya. Les primeres carrosseries estaven fetes de fusta i disposaven de 5 compartiments, repartits entre les classes preferent i general, amb una capacitat màxima de 80 passatgers per comboi. Era el primer funicular de l’Estat.

Més endavant, es van anar inaugurant altres atraccions icòniques com el Carrousel Elèctric, el Ferrocarril Aeri, actual embruixabruixes, la Talaia, l’Avió o la Muntanya Russa, única a Europa en aquell moment. El Tibidabo, a partir de llavors, va començar a ser anomenta com la “Muntanya Màgica”, per la màgia que s’hi començava a viure i que l’ha convertit, fins als nostres temps, en un dels espais més emblemàtics de la ciutat de Barcelona.
 
Al llarg dels anys, l’oferta de noves atraccions s’ha anat ampliant amb experiències que ja formen part de l’imaginari col·lectiu de la ciutat, com el Marionetarium, l’Hotel Krüegger, el Virtual Express o el Castell dels Contes. Però el Tibidabo ha mostrat, durant tota la seva història, que és molt més que un parc d’atraccions.

L’aposta per la sostenibilitat que durant tota la seva història ha mantingut el Tibidabo s’ha vist culminada aquest any amb la inauguració del nou funicular Cuca de Llum, convertint-se en la primera de les atraccions del parc i en la manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient d’accedir al cim.

Més enllà de la Sostenibilitat i les Experiències, els eixos estratègics del parc es completen amb l’Educació, amb l’objectiu que els infants i joves que visiten el Parc adquireixi nconeixements mentre es diverteixen i interactuen amb les atraccions. Aquest propòsit es plasmen en projectes cabdals com són les activitats didàctiques o el Fisidabo, un pilar del programa educatiu barceloní empaltat de la cultura STEAM.

La Solidaritat és el quart dels eixos. El Tibidabo és un parc compromés amb la societat i dóna suport a diferents projectes altruites i a iniciatives socials. Actualment, el Parc col·labora amb 14 entitats i fundacions, amb l’objectiu de donar a conèixer als visitants la seva tasca solidària.

En aquest sentit, el Parc d’Atraccions Tibidabo és un aliat estratègic d’UNICEF Comitè Catalunya. L’aliança entre ambdues organitzacions té com a objectiu impulsar el coneixement dels drets dels infants entre la societat i el assistents al Parc. Aquesta sinergia representa un pas més en les accions de sensibilització social que realitza el Tibidabo per difondre missatges de tolerància, solidaritat i respecte entre tots els seus visitants.

Nova oferta d’oci, educació i solidaritat al Tibidabo

El mes de novembre es celebra al Tibidabo el mes dels hàbits saludables. Tots els diumenges del mes, el Parc juntament amb la Fundació Alícia, realitzaran tallers d’Alimentació Saludable amb l’objectiu de conscienciar als més petits, a través de la diversió, de la importància d’un menjar sa i saludable. El taller té lloc al Bar de l’Estació en horari de 17h a 18h.

Com a espectacle principal, s’inaugura “Animalia” una al·legoria sobre la convivència entre espècies i una reflexió crítica sobre la preeminència de l’espècie humana sobre la resta de criatures del planeta. L’espectacle està disponible tots els caps de setmana a les 16h a la Plaça dels Somnis.

Aquest mes també arriba la 10ª mostra de titelles al Marionetarium a partir de les 13h amb espectacles de titelles clàssiques de guant i tallers creatius com CircOland, el cap de setmana del 13 i 14 de novembre, El Restaurant d’en Pericu els dies 20 i 21 o l’espectacle De l’Ou al Titella el dissabte 27 i diumenge 28.

El novembre també destaca per la celebració de tres jornades solidàries al Parc. Tots els dissabtes del mes, la ONG Pallapupas tindrà presència al Tibidabo amb les jornades solidàries “Un dia de Nassos”, amb l’objectiu de recaptar fons per a les diferents tasques socials que desenvolupa com portar somriures als hospitals amb els que pretenen reduir la por i l’angoixa hospitalària dels pacients i els seus familiars.

El 14 de novembre el Parc acollirà la 5ª edició de la jornada solidària “Visió per a tothom” de la mà de la Fundació Ramón Martí i Bonet, entitat que treballa per garantir el dret a la salut visual d’infants i adults que es troben en situació de vulnerabilitat o exclusió social. Mentre que el 21 de novembre es celebrarà, per primera vegada, la festa solidària “Connecta’t al Blau”, organitzada per l’Associació Aprenem Autisme. La jornada pretén sensibilitzar la societat sobre les necessitats de les persones amb autisme i les seves famílies, així com reivindicar els seus drets i promoure els valors de respecte a la diversitat, la inclusió i la cohesió social.

Back

 
To top