19/07/2019

El Zoo posa en valor la seva feina respecte a la conservació del ximpanzé

El Zoo col·labora amb diverses associacions, com el prestigiós Institut Jane Goodall, per treballar en accions de conservació in situ

Es tracta d’una espècie catalogada en perill d’extinció a la Llista Vermella de la UICN

El passat diumenge es va celebrar el dia Mundial del Ximpanzé, i el Zoo de Barcelona el va celebrar posant en valor tota la tasca que fa al voltant de la conservació d’aquesta espècie, que es troba en perill d’extinció. És principal mantenir una població de ximpanzés sana i estable al conjunt de Zoos de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), i a la vegada és totalment necessari mantenir l’esforç en les accions de conservació in situ, és a dir, directament a l’hàbitat natural de l’animal.

En aquest sentit, el Zoo col·labora actualment amb l’Institut Jane Goodall, per la conservació del ximpanzé a l’Àfrica Occidental, i més concretament al Parc Nacional de Fouta-Djallon (Senegal); també ofereix suport en el projecte d’Estudi i Conservació del Ximpanzé de sabana al Parc Natural de Camoé (Costa d’Ivori); i col·labora en tasques de rescat al centre de ximpanzés de Tacugama (Sierra Leone). A banda, el Zoo ha desenvolupat 20 projectes de recerca i conservació in situ focalitzats en l’espècie.

El Zoo de Barcelona acull actualment un grup de 7 ximpanzés (dos mascles i 5 femelles), que formen part de la EEP (Programa Europeu d’Espècies en Perill d’Extinció) Quatre dels ximpanzés van ser decomissats provinents del tràfic il·legal. Després de ser decomissats, van ser acollits pel Zoo, donant-los una nova llar i la possibilitat d’integrar-se a un grup familiar, una tasca que es va desenvolupant des de fa dècades. A més, des del Zoo, s’han realitzat fins a 204 publicacions científiques sobre primats, 20 de les quals específiques sobre ximpanzés, incloent-hi una tesi doctoral i un article publicat a la prestigiosa revista Science.

En perill d’extinció

Com totes les espècies de pòngids, el ximpanzé es troba avui en greu perill d’extinció, i així està catalogat a la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). La causa principal és la destrucció del seu hàbitat, tot i que també pateix els efectes de la caça per a consum humà i, fins i tot, per ser utilitzats com a animals de companyia. Els ximpanzés del Zoo formen part del Programa Europeu d’Espècies en Extinció (EEP), impulsat per l’EAZA.Back

 
To top