07/02/2019

El Diccionari dels ocells del món s’actualitza amb 700 noves denominacions

Ha estat elaborat per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT

Amb aquestes denominacions, corresponents a ocells passeriformes, el diccionari inclou ara 5.377 noms catalans classificats en 36 ordres i 165 famílies

A la primera publicació de 2017, que aplegava les fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes, s’hi afegeixen en aquesta nova edició més de 700 nous termes relatius a espècies d’ocells passeriformes. Es tracta d’un projecte en curs d’elaboració que es va ampliant a mesura que avança la revisió terminològica de les famílies de passeriformes pendents de validació i que, un cop finalitzat, oferirà més d’11.000 termes d’espècies d’ocells d’arreu del món.

L’obra recull actualment 5.377 noms catalans d’ocells, en correspondència amb 6.599 noms científics, que es presenten en 5.278 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells d’arreu del món, classificades en 36 ordres i 165 famílies. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb més informació sobre els termes.

El recull conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor. Aquests criteris han permès treballar, amb coherència i uniformitat, el corpus català de partida proposat per l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, que van iniciar aquest projecte i que n’han assumit la coordinació científica.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix fins a 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Volver al listado de noticias

 
Subir