28/12/2020

El Port Olímpic s’obre a la ciutat amb activitats familiars per les festes nadalenques

Entre l’1 i el 5 de gener, es realitzarà un conjunt d’activitats familiars vinculades al mar dintre de la programació nadalenca de la ciutat, com a primera mostra de la nova etapa del Port, més connectat a la ciutadania i al seu caràcter d’espai públic

El Port Olímpic pren així el relleu de la plaça Catalunya com epicentre de les activitats de Nadal després que la plaça estigui acollint des del 19 de desembre més de 100 espectacles, i la Fira de Consum Responsable i Economia Social

S’inaugura l’espai del Moll de Mestral, recentment recuperat per a la ciutadania i les activitats es realitzaran amb totes les mesures de seguretat, com ho garanteix l’obtenció per part del Port del certificat Global Safe Site com a espai segur davant la Covid

La programació forma part del nou model de Nadal que l’Ajuntament ha posat en marxa aquest any, amb el comissariat artístic d’Oriol Martí Sambola, i que busca estendre el conjunt de les activitats per tots els barris de la ciutat  i incorporar nous espais emblemàtics perquè els barcelonins i barcelonines se’ls facin seus


Per primer cop, el Port Olímpic participa en la campanya nadalenca de la ciutat, i ho fa coincidint amb la nova etapa de retrobament d’aquest espai amb els barcelonins i barcelonines. Entre l’1 i el 5 de gener, es realitzaran un conjunt d’activitats adreçades a un públic familiar i que incideixen en el fil conductor de la transformació que aquest entorn comença a viure, més connectat amb la ciutadania: el mar Mediterrani, la cultura del mar, la sostenibilitat, el medi ambient, la nàutica, i la vida animal.

El Port Olímpic pren així el relleu de la plaça Catalunya com epicentre de les activitats de Nadal després que la plaça estigui acollint des del 19 de desembre i fins el 30 de desembre més de 100 espectacles, i la Fira de Consum Responsable i Economia Social. Tot plegat, forma part del nou model de Nadal que l’Ajuntament ha posat en marxa aquest any, amb el comissariat artístic d’Oriol Marti Sambola, i que busca estendre el conjunt de les activitats per tots els barris de la ciutat, amb especial atenció al centre de la ciutat, i incorporar nous espais emblemàtics perquè els barcelonins i barcelonines se’ls facin seus.

La ubicació serà al Moll de Mestral, just davant del que havien estat els antics locals d’oci nocturn, i que mostra que la recuperació pública del Port ja és una realitat.

Es duran a terme tenint en compte valors mediambientals i giraran entorn dos eixos. Per una banda, l’eix “Conèixer el mar” englobarà propostes didàctiques que motivin l’aprenentatge, coneixement i estudi del mar, incidint en la ciència ciutadana, i disciplines com la biologia marina, la gestió energètica i la nàutica. Per l’altra, l’eix “Gaudir del mar” tindrà una vessant més estètica i creativa, com les instal·lacions culturals o les arts escèniques.

Les activitats es realitzaran de forma segura i amb totes les mesures sanitàries pertinents. En aquest sentit, cal destacar l’obtenció per part del Port Olímpic del certificat Global Safe Site, en la seva categoria Excellence, que garanteix l’acompliment rigorós que assegura la correcta implementació per part de B:SM dels procediments de prevenció higiene, seguretat, neteja i desinfecció exigits davant la pandèmia.

Tres propostes vinculades al mar

Amb la realització d’aquestes activitats es trasllada a la ciutadania la recuperació pública del Port i el seu nou rumb, visibilitzant-lo com un espai familiar, diürn i sostenible obert a la ciutat. S’aconsegueix també fomentar la cultura blava, al voltant de conceptes com el medi ambient, l’economia sostenible i el coneixement del mar, a la vegada que se’n fa divulgació.

Les 3 activitats són les següents:

●    Vida aquàtica: exposició d’escultures dinàmiques
És una mostra d’un món submarí singular on els assistents poden passejar entre la fauna marina, admirant el contrast dels materials usats amb la sensació de realitat que transmeten els moviments tan orgànics dels animal. Se sent el so de la mar i el cruixir de la ferralla. Totes les bèsties funcionen amb uns mecanismes que s’activen mitjançant sensors de moviment, de manera que el públic interactua directament amb les peces sense tocar-les.
 
●    Kujira: espectacle itinerant de titelles gegants
Es tracta d’una nova creació del centre de Titelles de Lleida, una balena de 5m de llargada que es desplaça amb rodes i 3 portadors. A mesura que la balena es va desplaçant s’explica la història d’aquesta espècie i el seu estat actual al món.

●    32º 49’ LATITUD SUD. Espectacle sonor
El 21 de gener de 2018, un grup de persones van trobar una ampolla a una platja d’Austràlia, amb un missatge a l’interior escrit l’any 1886, i esdevenint el més antic mai trobat. A partir d’aquesta història, el percussionista Enric Monfort ha ideat un espectacle que combina els sons acústics del solo de percussió amb l’electrònica en viu i pre-gravats en un sistema quadrafònic que envolta al públic amb una dramatúrgia sonora, on el mar i els sons marins hi juguen un paper central. Mentre es va narrant una història que connecta amb tots els mites lligats a la navegació i l’univers marítim.

Comença la transformació del Port

Amb El Port Olímpic és una aposta ferma de l’Ajuntament de Barcelona per a la transformació del litoral barceloní, amb la visió que reneixi com un nou espai de ciutat i s’integri en la quotidianitat ciutadana, i en lloc de referència de contacte del mar amb la ciutat.  

Aquest canvi de paradigma ve marcat pels següents pilars estratègics:
●    Espai de ciutat: Un Port que s’obrirà a la ciutat, i on es podrà gaudir, treballar, fer esport i viure el mar. Un espai guanyat per la ciutadania que canvia la seva identitat i dóna un viratge cap als usos més compartits i quotidians.
●    Nàutica: Un Port de divulgació nàutica, promoció esportiva i de gaudi per a tothom.
●    Economia blava: Un nou pol d’innovació, generació d’activitat econòmica i d’ocupació de qualitat,  creixement econòmic, vinculat al mar i a la sostenibilitat mediambiental.
●    Gastronomia: Proposta gastronòmica de qualitat, propera i mediterrània, en un sector econòmic rellevant a la ciutat

Aquests quatre pilars estratègics per la recuperació del Port Olímpic, vertebren tota la seva activitat de forma transversal amb criteris de gestió pública, orientada a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, des d’una gestió capdavantera amb compromís, cooperació, innovació, integritat  i excel·lència; i de la sostenibilitat, fent del Port Olímpic un port innovador en la gestió mediambiental i alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible.


Volver al listado de noticias

 
Subir