26/04/2021

Neix al Zoo una cria d'Òrix blanc, una espècie ja extinta en estat salvatge

La tasca del Zoo en la conservació d’aquesta espècie, participant en la seva EEP, mostra la importància de mantenir poblacions d’espècies fora dels seus hàbitats amenaçats per garantir la seva supervivència

També ha nascut una gasela dama mohor, una subespècie també considerada extinta en el seu hàbitat natural

El passat mes de març va néixer al Zoo de Barcelona una cria d’òrix blanc, una espècie d’antílop que es troba totalment extingida al seu hàbitat natural. Es tracta del tercer naixement d’òrix blanc al Zoo en poc més d’un any, i és d’una importància cabdal, ja que la cria d’aquesta espècie en espais com el Zoo és el que permet la seva supervivència. Aquest naixement és una mostra més de la tasca que el Zoo realitza per a la conservació de la biodiversitat, en aquest cas, de la conservació ex situ, és a dir, fora de l’hàbitat de l’espècie en concret.

El Zoo de Barcelona participa activament en el Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP), de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), i col·labora en programes per reintroduir-lo al seu hàbitat natural com ara les reserves de Guembeul o de Ferlo Nord, al Senegal, en plena regió del Sahel. L’òrix blanc és un bon exemple de la importància de mantenir poblacions de diferents espècies fora dels hàbitats amenaçats d’on són endèmiques, ja que les protegeix de la seva extinció total.
 
El Tumbuctú, que és com es diu la cria, es troba en perfecte estat de salut, i és el tercer fill de la Christin, una òrix nascuda al Zoo de Stuttgart el 2017. Tant la mare com el pare, el Rufaro, que va néixer al Zoo de Planckendael (Bèlgica), van arribar a Barcelona a l’octubre del 2018, seguint les indicacions del programa de conservació de la seva espècie. El grup d’òrixs blancs al Zoo el formen actualment quatre mascles i tres femelles.   

L’hàbitat natural de l’òrix blanc és la franja del Sahel, on s’ha extingit per la degradació de la sabana a causa de l’expansió de l’ocupació humana, amb la sobreexplotació dels recursos que això implica, i la caça furtiva.

Gasela dama mohor, un altre naixement d’una subespècie extinta en la natura

Aquestes setmanes s’ha produït també el naixement d’una cria de gasela dama mohor, una subespècie de la gasela dama que, igualment com l’òrix, es troba extinta en estat salvatge segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). El Zoo de Barcelona participa en la seva EEP.

El programa de cria en captivitat d’aquesta espècie es va iniciar el 1971 per l’Estació Experimental de Zones Àrides d’Almeria, en dependència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’èxit del programa, que va començar amb un mascle i sis femelles, ha suposat un impuls per l’EEP de la seva espècie i ha permès reintroduir diversos exemplars a parcs naturals del Senegal, Marroc i Tunísia.  

Ambdós animals formen part del bioma del Sahel del Zoo.

Volver al listado de noticias

 
Subir