28/06/2021

Un nou fangar per les elefantes del Zoo

La instal·lació de les tres elefantes acollides al Zoo de Barcelona continua el procés de millora que garanteix el seu benestar amb la construcció d’un nou bany d’aigua i fang, tal i com si estiguessin a l’Àfrica

La intensa tasca dels últims anys per a garantir el seu benestar, ha fet que el Zoo de Barcelona hagi esdevingut un dels centres de referència en l’atenció a elefantes velles fora d’època reproductiva

Les elefantes Susi, Yoyo i Bully han vist com des del Zoo de Barcelona es continua treballant pel seu benestar i qualitat de vida amb la construcció d’un segon fangar, on podran hidratar-se de cara a l’estiu i reproduir el seu comportament natural. La última ampliació de la instal·lació, situada al bioma de la Sabana del Sahel i millorada de manera continua durant els últims anys, ha suposat un increment de 426 m2, i actualment disposa d’un total de 5.500 m2. Està previst que la instal·lació continuï millorant-se, amb la introducció de més vegetació, i ampliant-se fins als 6.000 m2.
 
El nou fangar complementa la instal·lació, en constant procés de millora, i suposa un nou element per al benestar animal de les elefantes, que en podran gaudir com a element d’interacció i proporcionarà beneficis al seu comportament, ja que el fang adherit a la pell dels elefants els protegeix del sol i dels paràsits. L’acurat disseny de la instal·lació pel que fa a la recreació de l’hàbitat natural dels animals suma ara un nou element, i és clau a l’hora de valorar les condicions de benestar en les que es troben les elefantes.

A mes de la construcció del fangar i les successives ampliacions, la instal·lació consta d’altres elements essencials per garantir el benestar de la Susi, la Yoyo i la Bully. S’ha millorat encara més el substrat introduint-ne un de natural, més tou i indicat per a les seves articulacions, s’han instal·lat elements d’interacció per als seus exercicis mèdics i s’han afegit elements estructurals de joc i estímul de conducta. A més, s’han construït unes noves instal·lacions d’aixopluc climatitzades, amb llum natural i d’accés lliure pels animals i s’han integrat unes noves menjadores que permeten simular els sistemes d’alimentació i exploració naturals i que permeten que les elefantes puguin obtenir el menjar fent el recorregut que farien a la natura.

El Zoo de Barcelona, un centre de referència en l’atenció a elefants

Les tres elefantes del Zoo estan juntes des del 2012, quan es va acollir a la Bully, que havia estat en un circ. Abans, al 2002 va arribar la Susi, que també havia passat per un circ, i al 2009, la Yoyo, que va ser acollida al Zoo després de passar gran part de la seva vida prèvia encadenada. El Zoo de Barcelona ha estat treballant intensament els últims anys per a garantir el seu benestar, esdevenint un dels centres de referència en l’atenció a elefantes velles fora d’època reproductiva, una funció cabdal dins del programa de conservació ex-situ de l’espècie.

Els biòlegs, veterinaris i cuidadors del Zoo tenen diferents eines per avaluar l’estat físic i psíquic de les elefantes, ja sigui a través de la observació o la monitorització de la seva conducta, així com els regulars exercicis mèdics. Diversos indicadors  basats en l’anomenat Animal Welfare Quality Protocol han permès a l’equip del Zoo constatar que les elefantes gaudeixen de bona salut, bon allotjament, bona alimentació i que el seu comportament és l’apropiat, respectant i afavorint el principi de les cinc llibertats del benestar animal: lliures de fam, set i malnutrició; lliures de por i distrès; lliures d’incomoditats físiques i tèrmiques; lliures de dolors, lesions i malalties; i lliures d’expressar el comportament propi de l’espècie.

L’elefant africà està catalogat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com una espècie en perill d’extinció.

Aquestes millores estan relacionades amb el Nou Model del Zoo de Barcelona, segons el qual el Zoo ha esdevingut un centre de referència de primer ordre pel que fa al benestar dels animals que acull, a través de tres eixos clau d’actuació: l’educació, la recerca i la conservació. El desenvolupament dels tres eixos fonamentals comporta també una metamorfosi de l’espai físic, com és el cas de la instal·lació del Sahel, on es troben les tres elefantes.

Volver al listado de noticias

 
Subir