Cementiris

Cementiris de Barcelona, SA. és una empresa del grup B:SM, que gestiona els nou cementiris de la ciutat de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi així com els dos centres de cremació situats a Montjuïc i Collserola.

Els seus principals objectius són d'una banda, apropar la gestió dels cementiris i de tota l'activitat als usuaris, millorar l'atenció personal i oferir un servei de qualitat als serveis funeraris que traslladen les persones difuntes als nostres espais i, de l'altra, difondre la cultura i la història que hi ha dins dels recintes.

Assoliments 2015

Els reptes que ens plantejàvem a la memòria anterior són:

  • Creació noves rutes culturals als cementiris de la ciutat.
  • Catalogació dels llibres i publicacions de la Biblioteca Funerària i de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, amb l’objectiu d’introduir-los dins de la xarxa de biblioteques de l’Ajuntament.
  • Renovació de la pàgina web, per donar una millor visibilitat i accessibilitat als seus continguts, que s'ampliaran i milloraran. El disseny de la web serà responsiu, de manera que tingui una visualització correcta des de qualsevol dispositiu.

Creació de noves rutes culturals als cementiris de la ciutat

El 6 de febrer s’estrenarà la nova ruta del Cementiri de Les Corts. Els panteons del qual permeten entendre l'evolució d’aquest barri barceloní. Aquesta iniciativa té l’objectiu d’acostar els cementiris als ciutadans com a llocs plens d’històries i de vida i, per extensió, dipositaris d’aquesta memòria col·lectiva.

Alguns punts d'interès d’aquest recorregut són el panteó dels Soldats, fet el 1904 per l'arquitecte municipal Pere Falqués –conegut pels seus bancs-fanals del Passeig de Gràcia– i que està dedicat als 728 soldats que van sortir del port de Barcelona i van morir al desastre de Cuba i Filipines; el cementiri hebreu en actiu més antic de Barcelona; o la Capella, reconstruïda el 1918 i que, com l'edifici de l'administració, es caracteritza pel seu toc modernista.

En el recinte de les Corts també descansen grans personalitats, com l'escultor Frederic Marès; Antoni Batlle, sacerdot i pedàgog impulsor de l'escoltisme a Catalunya; el fotògraf i historiador Pere Català-Roca; l'actor i humorista Joan Capri; i alguns dels grans noms del Futbol Club Barcelona, com els jugadors Paulino Alcántara, Josep Samitier, César Rodríguez, Estanislau Basora, Ladislao Kubala o Javier Urruticoechea; el president Narcís de Carreras o el massatgista Àngel Mur.

Catalogació del fons bibliogràfic de la Biblioteca Funerària

Cementiris de Barcelona ha dut a terme durant el 2015 la catalogació dels exemplars més representatius de la seva biblioteca funerària. El fons, que compta amb prop de 3.600 exemplars, és el més gran d’Espanya i el segon més gran d’Europa d’aquesta temàtica. Amb la catalogació d’aquests exemplars, a càrrec de la Biblioteca de Catalunya, tothom que estigui interessat en la matèria funerària podrà tenir accés a les obres més destacades a través d’Internet. La biblioteca funerària està ubicada al mateix espai que ocupa la Col·lecció de Carrosses Fúnebres al Cementiri de Montjuïc.

Fets destacats del 2015

REHABILITACIÓ I CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI FUNERARI

Al Cementiri de Montjuïc destaca la restauració del panteó de la família de Leandre Albareda. Aquest arquitecte,  va projectar el cementiri l’any 1883, als 31 anys, acabat de sortir de la nova Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona. Cinc anys després, el 1888, Albareda va dissenyar i construir el panteó familiar, ubicat a la via de Sant Oleguer i que hauria d'acollir les restes dels seus pares. L'entrada la presideix una escultura de grans dimensions d'un àngel sostingut a l'obelisc, obra de l'escultor Josep Campeny.

D’altra banda al Cementiri de Poblenou, s’ha restaurat un panteó del segle XIX que Cementiris de Barcelona ha dedicat a l'arquitecte català Antoni Gaudí i a la seva família, que va ser enterrada en aquest recinte monumental.

El panteó, construït el 1876, és obra de Francesc de Paula Villar Lozano, l'arquitecte del primer projecte de la Sagrada Família, abans que Gaudí n'agafés el relleu. Es tracta d'un clar exponent de neomedievalisme, un moviment artístic que va tenir lloc al segle XIX a Catalunya i que va representar una font d'inspiració primària important per a Gaudí i per al modernisme en general.

Reptes del 2016

Els reptes que plantegem per al 2016 són:

  • Desenvolupar un projecte d’aprofitament i autosuficiència energètica dels forns crematoris del Cementiri de Montjuïc.
  • Creació de nous espais d’espargiments de cendres als cementiris de la ciutat amb la finalitat de donar resposta a les demandes dels nostres usuaris.
  • Creació d’una nova ruta cultural-virtual al Cementiri de Sant Gervasi.

 

 

 

 
Pujar