Cementiris

Cementiris de Barcelona, SA. és una empresa del grup B:SM, que gestiona els nou cementiris de la ciutat de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi així com els dos centres de cremació situats a Montjuïc i Collserola.

Els seus principals objectius són d'una banda, apropar la gestió dels cementiris i de tota l'activitat als usuaris, millorar l'atenció personal i oferir un servei de qualitat als serveis funeraris que traslladen les persones difuntes als nostres espais i, de l'altra, difondre la cultura i la història que hi ha dins dels recintes.

Assoliments 2016

  • Desenvolupar un projecte d’aprofitament i autosuficiència energètica dels forns crematoris del Cementiri de Montjuïc. El compromís de Cementiris de Barcelona amb l’eficiència energètica i el medi ambient s’ha posat de manifest enguany amb l’actuació duta a terme al Crematori del Cementiri de Montjuïc, que des d’ara podrà aprofitar la calor residual que es genera durant el procés d’incineració dels forns. Aquesta instal·lació, que ha suposat una inversió de 443.000 euros, permetrà cobrir la demanda de climatització i aigua calenta sanitària del Crematori, que serà completament autosuficient energèticament. L’actuació, que s’ha complementat amb la renovació dels sistemes d’il·luminació del Crematori amb la instal·lació de tecnologia LED, segueix la mateixa línia duta a terme per Cementiris de Barcelona els darrers anys en favor de l’estalvi energètic.
  • Crear nous espais d’espargiments de cendres als cementiris de la ciutat amb la finalitat de donar resposta a les demandes dels nostres usuaris. L’any 2016 ha servit perquè des de Cementiris de Barcelona puguem apropar encara més el valor cultural i artístic dels recintes funeraris de la ciutat als barcelonins. En aquest sentit, hem dissenyat enguany una aplicació mòbil per visitar el Cementiri de Sant Gervasi, la qual està disponible per a tots els dispositius. La particularitat d’aquesta app és que permet fer un recorregut pel citat recinte funerari amb un sistema de realitat augmentada, mitjançant el qual es pot visualitzar informació sobre diversos monuments funeraris amb un simple escaneig del plànol del cementiri. Així, l’usuari que es descarrega l’aplicació pot accedir a fotografies, vídeos i altres elements gràfics per tal d’experimentar una ruta interactiva i personalitzada. A més, l’app pot funcionar offline, ja que ofereix a l’usuari un total de setze vídeos divulgatius centrats en personatges que han marcat un abans i un després en la història de Barcelona i que estan enterrats al Cementiri de Sant Gervasi, com són el poeta Joan Maragall, l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner o l’empresària Francesca Bes, que va idear el consultori radiofònic d’Elena Francis.
  • Creació d’una nova ruta cultural-virtual al Cementiri de Sant Gervasi. Cementiris de Barcelona, que ha invertit 3 milions d’euros durant el darrer any en la rehabilitació i millora dels seus recintes funeraris, ha creat enguany un espai natural al Cementiri de Collserola per a la inhumació de cendres funeràries en urnes biodegradables. Aquest entorn de recolliment de 2.000 m², que rep el nom de Bosc del silenci, facilitarà que els difunts incinerats puguin reposar al cementiri i alhora evitarà l’efecte contaminant de les cendres i les seves urnes al medi ambient.

Visita guiada al primer equipament autosuficient energèticament de la ciutat

La visita a les instal·lacions del cementiri de les Corts permet veure la continuació d’un ambiciós projecte de Cementiris de Barcelona, el qual es va iniciar l’any 2011 al cementiri de Montjuïc, sent pioner en els recintes funeraris de l’Estat espanyol.

El nou parc solar del cementiri de les Corts consta d’una instal·lació fotovoltaica per al subministrament elèctric i una instal·lació solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària. A més, s’han renovat la instal·lació de climatització i els sistemes d’il·luminació amb led per optimitzar la instal·lació fotovoltaica i augmentar el grau d'autosuficiència. La instal·lació fotovoltaica proporciona el 90% de la demanda d’electricitat del recinte funerari, funcionant la major part de temps de manera autònoma a la xarxa elèctrica. En total s’han instal·lat 217 mòduls fotovoltaics, els quals produeixen uns 74.500 kWh/any i cobreix al voltant de 69.000 kWh/any.

Concert per al record

Un Concert per al Record, és un espectacle musical i poètic en memòria dels difunts enterrats i incinerats a Barcelona, durant el darrer any, que es celebra el mes de juny al Fossar de la Pedrera, del Cementiri de Montjuïc. Enguany, ha tingut un caràcter integrador amb la participació de l’orquestra ESBO (Ensemble Em Sembla Bé… Orquestra!), formada per 12 nens i joves amb capacitats intel·lectuals diferents i en risc d’exclusió social. És la primera vegada que l’orquestra ESBO tocava davant d’una gran audiència. L’orquestra professional de cor i corda Nessun Dorma va liderar el concert i va comptar amb la participació de la cantant Judith Nedermann, el duet Canals&Ribot i l’actriu Alícia González Laá.

Durant l’espectacle, es va reflexionar sobre la mort a partir de personalitats populars que ens han deixat recentment i es van tocar diversos clàssics populars de bandes sonores i de músics com Bob Dylan, Lluís Llach o Joan Manuel Serrat. A més, es van recordar diverses figures històriques enterrades al Cementiri de Montjuïc que van treballar per la integració de persones amb risc d’exclusió social.


Reptes 2017

Traslladar la Seu Central de Cementiris de Barcelona al cementiri de Montjuïc.

A partir del moment en què l'Ajuntament canvia el % de la seva participació en Serveis Funeraris de Barcelona i Cementiris de Barcelona, s'obre un horitzó diferent de les relacions comercials entre les dues empreses. L’any 2013, l'ACCO recomana una actuació de CB totalment neutre respecte a SFB que no pressuposi cap tracte de favor. Tot això ens posa en alerta i ens obliga a buscar espais alternatius per tal de trobar un lloc per a la ubicació de la nostra seu central. En primer lloc s’estudien la viabilitat dels cementiris de Sant Andreu,  Poblenou i Les Corts. Fem, fins i tot, avantprojectes.  La forta complexitat  de l'obra o fins i tot la manca manifesta d'espai ho fa inviable. En mig d’aquest procés es produeix l’esfondrament d’una part de l'edifici d'Administració del cementiri de Montjuïc, i això obliga a una reflexió sobre el futur d'aquest espai emblemàtic del cementiri. Finalment es decideix realitzar una rehabilitació integral i una construcció d’un nou edifici annex, per tal de donar millor servei als usuaris, i es converteix en la nova seu central de Cementiris de Barcelona. El trasllat de les oficines es durà a terme durant la primavera del 2017.

 
Pujar