Memòria de Sostenibilitat 2017

ACCIONS PER A LA SOSTENIBILITAT

Des de l'àrea d'RSC treballem per aconseguir que B:SM es consolidi com una empresa socialment responsable i compromesa. Tenim la voluntat de superar el que és estrictament legal o recomanable i desenvolupem accions destinades a cobrir les expectatives i interessos de les nostres parts interessades.
Aquest any destaquem:

 • VENDA AUTOMÀTICA MÉS SALUDABLE

  S'han renovat els productes de totes les màquines de venda automàtica de la companyia amb l'increment progressiu de l'oferta de productes més saludables. L'objectiu és potenciar hàbits d'alimentació més sans entre les persones que treballen a B:SM. Es van personalitzar totes les màquines de venda automàtica amb missatges positius. A la vegada, dins d’aquesta campanya, també es van entregar a tots els empleats tasses de cafè reutilitzables per usar a les màquines de venda automàtica, per aconseguir, així, reduir els residus que generem. 

 • PROGRAMA MBSR (Mindfulness-based stress reduction)

  B:SM va oferir el 2016 la possibilitat de fer el programa de reducció de l'estrès a tots els empleats, que, per les característiques del seu lloc de treball, tenen més risc de patir aquesta patologia. Al llarg de l'any 2017 s'ha continuat impartint el programa desenvolupat pel Dr. Jon Kabat-Zinn per donar una atenció plena a totes les persones que el volien fer i no n’havien tingut l'oportunitat.

 • CAMPANYA PER FOMENTAR L'ÚS DE LES ESCALES A CALÀBRIA

  Per motivar els empleats i els visitants a pujar a peu a les plantes, es van instal•lar missatges motivadors a les escales de l'edifici i a l'entrada. L'objectiu és donar a conèixer els beneficis immediats de practicar activitat física.

 • XERRADA SOBRE ALIMENTACIÓ SALUDABLE

  El mes de maig, es va celebrar a les oficines de Calàbria una xerrada sobre alimentació saludable impartida per Lucía Bultó, nutricionista i directora del Centre DN. Lucía ens va parlar de la importància d'informar-nos correctament i no caure en mites i errors alimentaris. També va destacar la importància que té una bona alimentació per evitar problemes derivats de menjar inadequadament, com l'obesitat, l’estrès, la diabetis i el cansament crònic, entre altres.

 • 2Tn DE VESTUARI A FAVOR DE ROBA AMIGA

  El canvi de vestuari de tota la companyia va propiciar una acció social i de gestió ambiental. B:SM i la cooperativa que treballa amb persones en risc d'exclusió social, Roba Amiga, van signar un conveni mitjançant el qual l'entitat va disposar contenidors a totes les instal•lacions de B:SM, de forma que es facilitava als empleats la recollida del vestuari antic, a la vegada que es fomenten bones pràctiques en la gestió dels residus.

 • DONACIÓ DE 1.500 GOTS REUTILITZABLES 

  Les entitats del carrer de Calàbria, 66 fan diverses activitats pel veïnat: casals d'infants, casals d'avis, activitats lúdiques per a joves, i en totes aquestes activitats es feien servir gots de plàstic d'usar i tirar. B:SM va fer entrega de 1.500 gots reutilitzables a l'espai veïnal, fomentant així la reducció de residus i ajudant aquestes entitats, que en alguns casos tenen pocs recursos.

 • SANT JORDI SOLIDARI

  El 21 d'abril, aprofitant la proximitat amb el dia de Sant Jordi, es va organitzar un punt de venda de polseres solidàries al vestíbul de les oficines del carrer de Calàbria. Amb la col•laboració de diverses persones voluntàries, durant tot el matí es van poder comprar polseres a 5 euros. Els diners recollits amb aquesta acció es van destinar a la Fundació Sant Joan de Déu, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables i oferir oportunitats als qui més ho necessiten. 

 • B:SM SE SUMA AL ROSA

  El 19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama, es va organitzar un punt de venda d'ulleres solidàries al vestíbul de les oficines del carrer de Calàbria. Amb la col•laboració de diverses persones voluntàries, B:SM va vendre un total de 200 ulleres de sol de color rosa. Els diners recollits es van destinar a l'Asociación Española Contra el Cáncer (AECC). Aquest tipus de càncer afecta cada any més de 26.000 dones, i l'associació ofereix suport psicològic i social gratuït a les persones que pateixen aquesta malaltia i també als seus familiars. 

 • XERRADA I FORMACIÓ SOBRE COMUNICACIÓ AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

  Ja fa temps que B:SM va adquirir el compromís amb la igualtat d'oportunitats i treballa en diversos àmbits d'actuació, entre els quals hi ha el llenguatge. Per aquest motiu, a finals del mes de juny es van organitzar un seguit de jornades sobre comunicació amb perspectiva de gènere i llenguatge no sexista, dirigida a totes les persones que desenvolupen tasques comunicatives a la companyia i que contribueixen a la comunicació institucional de B:SM. La xerrada, a càrrec de la periodista Isabel Muntané, tenia com a objectiu sensibilitzar i proporcionar referents igualitaris per a la comunicació. A les xerrades van assistir aproximadament 80 persones.
  Al llarg dels mesos d'octubre i novembre es va impartir una formació sobre la guia d'usos no sexistes. D'aquesta forma, es va dotar els assistents d'eines per redactar textos amb perspectiva de gènere.

 • CURSA DE LA DONA 2017

  Un any més, B:SM a posat a disposició de la plantilla dorsals gratuïts per participar en la Cursa de la Dona de Barcelona, que va tenir lloc el 12 de novembre. Amb aquesta acció la companyia fomenta la cohesió i la participació solidària de la plantilla, a la vegada que col•labora amb l'Asociación Española de contra el Càncer (AECC), l’Associació Clara Campoamor, el Grup GEICAM d’Investigació del Càncer de Mama i també amb projectes destinats a la lluita contra la mutilació genital femenina.  

 • RECOLLIDA SOLIDÀRIA DE JOGUINES

  B:SM va col•laborar amb l'Hospital Maternoinfantil de la Vall d'Hebron. Tal com l'any passat, durant el mes de desembre es va organitzar una recollida de joguines dirigida a la plantilla de la companyia i, en alguns negocis, també als seus usuaris. Amb el lema “La solidaritat, al sac”, ens van instal•lar vuit punts de recollida repartits en totes les instal•lacions de B:SM. La campanya va ser tot un èxit i el 4 de gener un grup de voluntaris va portar totes les joguines a la Vall d'Hebron.

 • UN DETALL SOSTENIBLE

  Per Nadal, B:SM ha volgut obsequiar tot el personal amb un embolcall d'entrepans reutilitzable, ajustable i plegable. Un obsequi amb el qual contribuïm a reduir residus en el nostre dia a dia, deixant d'utilitzar el paper d'alumini i fomentant entre la plantilla els esmorzars més sostenibles.  
  L'obsequi, que s'entregava dins d’una bossa de paper, anava acompanyat d'unes invitacions per anar al Zoo i al Tibidabo. La manipulació la van fer al Centre Especial de Treball Estel Tàpia, del Raval. En aquest centre hi treballen persones en risc d'exclusió social.

   

 • GOTS DE PLA

  A B:SM treballem per prevenir i reduir la generació de residus en la nostra activitat diària. Aquest any 2017 hem implantat una nova mesura alineada amb l'estratègia de Residu Zero de l'Ajuntament de Barcelona. La mesura consisteix en substituir els gots de plàstic de les fonts d'aigua per gots de midó de blat de moro. Són gots completament compostables que es llencen junt amb els residus orgànics, de forma que entren en el cicle vital, i es converteixen en substrats orgànics que, finalment, es fan servir d'adob per a nous cultius vegetals.

 • DONACIÓ DE 10 MOTOCICLETES

  Amb el projecte transversal de l‘electrificació de vehicles de B:SM que es va iniciar el 2016 hi havia motocicletes de benzina, que, tot i estar en bon estat, deixaven de fer-nos servei. El Departament d'RSC va assumir el repte de donar una segona vida a aquests vehicles i, finalment, es van signar convenis amb dues entitats socials: 
  Formació i Treball, que ajuda persones amb risc d'exclusió social, i l’Obra Social Sant Joan de Déu, que necessiten els vehicles per donar assistència a persones sense llar, amb trastorns de salut mental, discapacitat i infants hospitalitzats. En total es van donar deu motocicletes.  

 • SISTEMA DE GOTS REUTILITZABLES

  Durant el primer any d'implantació del sistema de gots reutilitzables a les instal•lacions de B:SM (Anella Olímpica, Parc d'Atraccions Tibidabo, Fòrum i Zoo) s'ha aconseguit evitar la producció total de 400.000 gots de plàstic. El programa Ajuntament+Sostenible reconeix l'esforç de B:SM i, en una trobada que va tenir lloc el 29 de novembre, va premiar el compromís mediambiental de la companyia. Raquel Hernández, de l'àrea d'RSC, va recollir el reconeixement.  

 • ELS AGENTS CÍVICS S'APROPEN ALS CENTRES PENITENCIARIS

  Al llarg del 2017, els Agents Cívics han impartit xerrades al Centre Penitenciari Lledoners, on han donat a conèixer les seves tasques i funcions i les han extrapolades a les feines del promotor cívic de la presó, una figura que desenvolupen alguns presos i que té com a finalitat promoure el civisme al centre. L'objectiu d'aquestes xerrades és servir d'inspiració per a aquest col•lectiu i dotar-los d'eines de mediació en els conflictes. 
  També es van impartir aquestes xerrades als alumnes i professors del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Integració Social de l'Institut Salvador Seguí. 

 • L'ESTACIÓ DEL NORD I EL BOLÍGRAF SOLIDARI

  La Fundació Disgrup va organitzar una jornada en un espai cedit per l'Estació del Nord. La campanya consisteix en la venda de bolígrafs personalitzats amb els quals s'aconsegueix sensibilitzar sobre la discapacitat i recollir fons que ajudaran la Fundació a facilitar la vida de les persones amb discapacitat.

 • JORNADA SOBRE BONES PRÀCTIQUES EN LA CONTRACTACIÓ PÚBLICA

  La Direcció d'Assessoria Jurídica, Contractació i Compres va assistir a una jornada organitzada per FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) sobre la contractació pública.  Rubén Guimerà i Marta Gómez van impartir una xerrada sobre les bones pràctiques de B:SM en la contractació. B:SM integra clàusules socials en els concursos i les licitacions amb l'objectiu de fomentar la contractació de persones amb diversitat funcional o amb risc d'exclusió social.

 • UN PARK GÜELL SOSTENIBLE

  El Park Güell té la vocació d'oferir a les persones que s'hi apleguen una visita de qualitat en què es pugui gaudir de la millor manera d’aquesta obra d'Antoni Gaudí. Per aconseguir-ho, es faciliten mapes en paper fets pel MUHBA amb un itinerari recomanat. Aquests mapes estan disponibles en dotze idiomes. Al llarg del 2016 el parc va rebre una mitjana de 3 milions de visitants, a cadascun dels quals se li va entregar un mapa. Aquesta realitat suposa un ús molt elevat de paper diari en aquesta activitat. Un grup de treball sorgit de la plantilla del parc i anomenat Equip de Sostenibilitat ha impulsat el 2017 un projecte de reciclatge de mapes utilitzats, que incentiva els visitants a tornar els mapes un cop surten de la Zona Monumental. D'ençà que es va implantar l'operativa de retorn de mapes (8 mesos el 2017) s'han recollit 25.338 mapes, dels quals 19.474 s’han aprofitat i, per tant, reintroduït en el cicle de vida dels mapes. Els 6.174 restants es van descartar definitivament i es van dipositar al contenidor de reciclatge de paper.

 • VOLEM ACOLLIR

  Fins a una cinquantena d'artistes van participar en el concert "Volem acollir", de l'11 de febrer, al Palau Sant Jordi. Un concert benèfic emmarcat dins de la campanya "Casa nostra, casa vostra", que va tenir com a objectiu sensibilitzar sobre la crisi humanitària que comporta la migració fruit de les guerres. Posar cares, noms i històries a les persones refugiades, reivindicar-ne l'acollida i recollir fons per finançar projectes que treballen en el marc de les migracions.

  El Palau Sant Jordi va omplir tot l'aforament, es van vendre 15.000 entrades, el que va fer evident la solidaritat del poble català. B:SM va cedir gratuïtament l'ús del recinte i es va sumar a les aportacions de particulars i institucions implicades amb la causa.

Referències GRI: G4-DMA, G4-SO1

 
Pujar