Cementiris

Cementiris de Barcelona, S.A. és una empresa del grup B:SM, que gestiona els nou cementiris de la ciutat de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi així com els dos centres de cremació situats a Montjuïc i Collserola.

Els seus principals objectius són d'una banda, apropar la gestió dels cementiris i de tota l'activitat als usuaris, millorar l'atenció personal i oferir un servei de qualitat als serveis funeraris que traslladen les persones difuntes als nostres espais i, d'altra banda, difondre la cultura i la història que hi ha dins dels recintes.

Assoliments 2014

Els reptes que ens plantejàvem a la memòria anterior són:

 

  • Projecte d’autosuficiència energètica al cementiri de Les Corts, per reduïr el consum energètic de les seves instal·lacions.
  • Aconseguir 6.000 visites a la nova Col·lecció de Carrosses Fúnebres a través de la realització d’activitats pedagògiques, visites per a grups, pla promocional.
  • Augmentar la visibilitat de Cementiris de Barcelona participant a esdeveniments vinculats amb la ciutat de Barcelona, Fira del Modernisme, La Mercè i actes de la Commemoració del Tricentenari.

AUTOSUFICIÈNCIA ENERGÈTICA AL CEMENTIRI DE LES CORTS

El passat setembre es van instal·lar al Cementiri de Les Corts 217 mòduls fotovoltaics, amb 2 captadors solars tèrmics que serveixen per abastir la demanda d’aigua calenta sanitària del propi cementiri. La planta, en total, produeix uns 74.500 kWh/ any i es preveu que el projecte que redueixi en un 30% les necessitats energètiques actuals del recinte.

ACONSEGUIR 6.000 VISITES A LA COL·LECCIÓ DE CARROSSES FÚNEBRES

S’ha superat el nombre de visitants del primer any, igual que la presència d’escoles que han portat els seus alumnes per realitzar les activitats pedagògiques que s’hi desenvolupen.

AUGMENTAR LA VISIBILITAT DE CEMENTIRIS DE BARCELONA

Cementiris de Barcelona també ha aconseguit apropar-se encara més als ciutadans sent presents a diferents esdeveniments vinculats a la ciutat i, així, augmentar la visibilitat de l’empresa. Exemple d’això va ser la participació per segon any consecutiu als Tres Tombs de Barcelona, on una carrossa fúnebre hi va figurar juntament amb altres vehicles portats a cavall.

També va ser present a la 10a Fira Modernista, on s’hi van exhibir dues carrosses fúnebres i es van promocionar la visites guiades gratuïtes als cementiris, i a la 31a edició de l’Auto Retro de Barcelona, on es va exhibir la carrossa Estufa, la més emblemàtica de la Col·lecció. També es va dur a terme un acte d’homenatge pel centenari de la Mancomunitat de Catalunya i al seu president i fundador Enric Prat de la Riba, en forma d’obra teatral al Cementiri de Montjuíc.

CONCERT AL PALAU DE LA MÚSICA

Enguany s’ha organitzat el primer Concert de Tots Sants, records de banda sonora, que va reunir uns 1.800 assistents al Palau de la Música Catalana. L’actuació, a càrrec l’orquestra de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) va consistir en la interpretació d’una sèrie de peces musicals de la història del cinema, amb les quals es va homenatjar a diverses generacions de difunts enterrats als cementiris de Barcelona. Cementiris de Barcelona va signar un conveni de col·laboració amb l'ESMUC i va cedir les partitures de les bandes sonores adquirides pel Concert a la seva biblioteca.

APOSTA PEL COTXE ELÈCTRIC

Cementiris de Barcelona va inaugurar dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics, un al cementiri del Poblenou, al davant de l'entrada principal, i un al de Sant Andreu, situat a la façana. Els dos punts donaran servei als usuaris dels cementiris i estaran també oberts, de forma gratuïta, a la ciutadania.

BARCELONA, CAPITAL DELS CEMENTIRIS EUROPEUS

Del 2 al 4 d'octubre a Barcelona es va celebrar a Barcelona la trobada anual de l'Associació de Cementiris Significatius Europeus per reflexionar sobre el record, la memòria i el patrimoni funerari sota el títol “Més enllà de la mort: record, memòria i patrimoni”. Hi van assistir 130 representants dels principals cementiris europeus i va incloure l'assemblea general de l'organisme, un cicle de conferències i algunes visites a recintes funeraris de la ciutat.

REHABILITACIÓ I CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI FUNERARI

Al cementiri de Poblenou s’han rehabilitat les façanes perimetrals, la tanca patrimonial d’accés, les cobertes i els elements de coronament del Departament 2n del cementiri. Amb aquesta execució es té cura d’un patrimoni molt important de la ciutat, ja que va ser el primer cementiri de Barcelona i de tot l’estat espanyol, després que s’hagueren de clausurar els cementiris parroquials per raons d’higiene i de salubritat.

També s’ha executat aquest 2014 la rehabilitació de la façana principal del cementiri de Sants, la qual es tracta d’un conjunt protegit com a Bé Cultural Local (BCIL) del municipi de l’Hospitalet de Llobregat. 

Reptes 2015

Els reptes que plategem pel 2015 són:

  • Creació noves rutes culturals a cementiris com els de Sant Andreu, Sant Gervasi, Sarrià i Les Corts. 
  • Catalogació dels llibres i publicacions de la Biblioteca Funerària i de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, amb l’objectiu d’introduir-los dins de la xarxa de biblioteques de l’Ajuntament.
  • Renovació de la pàgina web, per donar-li una millor visibilitat i accessibilitat als seus continguts, que seran ampliats i millorats. -el disseny de la web serà responsive, el qual permet que aquesta tingui una correcte visualització des de qualsevol dispositiu.
  • El Cementiri de Poblenou en una app mòbil. El cementiri del Poblenou va estrenar per Tots Sants una aplicació amb la qual els usuaris poden descobrir el patrimoni històric i artístic del recinte, seguir-hi les petjades de la ciutat dels segles XIX i XX.
 
Pujar