05/10/2021

Barcelona arribarà a 3.300 punts de recàrrega de vehicles elèctrics amb una inversió de 12 milions d’euros

L’objectiu és arribar als 3.300 punts de recàrrega l’any 2024, 1.000 punts activats i 2.300 preinstal·lats, que suposa quintuplicar la xarxa actual

Aquest gran desplegament estratègic serà flexible i escalable, per poder respondre de forma àgil a la demanda futura i, a la vegada, adaptar-se de forma eficient a la tecnologia d’un mercat en constant evolució

Endolla Barcelona és avui la xarxa pública més gran de tot l’Estat amb 600 punts repartits per tota la ciutat, tant als Aparcaments BSM com a la via pública

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), principal operador de mobilitat elèctrica de la ciutat, continua impulsant el creixement de la xarxa pública de punts de recàrrega elèctrica Endolla Barcelona, amb una inversió prevista per als pròxims tres anys d’12M d’euros. Actualment, Endolla Barcelona és la xarxa de punts de recàrrega més gran de l’Estat  amb un total de 600 punts distribuïts per tota la ciutat, i amb aquesta inversió s’arribarà a 3.300 punts de recàrrega elèctrica el 2024. 1.000 d’aquests punts estaran actius i 2.300 s’hauran preinstal·lat, preparats per ser activats ràpidament d’acord amb l’evolució de la demanda i de la tecnologia. Aquesta inversió, que s’espera que sigui finançada total o  parcialment pels Fons Europeus, suposa un increment del 550% respecte la xarxa actual.

Barcelona, a través de B:SM, garanteix la transició cap a l’ús d‘energies renovables en la mobilitat i promou l’autosuficiència energètica amb les màximes garanties de qualitat, sostenibilitat i accessibilitat al servei de tota la ciutadania. És impulsar la innovació que s’anticipa de forma “intel·ligent” a la demanda elèctrica i que en genera de nova. Endolla Barcelona vol actuar com a palanca clau per estimular el mercat del vehicle elèctric, i mostrar el compromís de Barcelona per continuar orientant-se cap al futur en favor de l’electromobilitat. Així, es contribueix també a la reducció d’emissions de CO2, la  disminució del soroll i al respecte pel medi ambient a través de la mobilitat sostenible.

Una inversió global de 17M d’euros

Fins ara, ja ha invertit 5M d’euros en el desenvolupament i creixement de la xarxa Endolla Barcelona, imprescindible per a la implementació de la mobilitat elèctrica a la ciutat. La inversió prevista per als propers tres anys, de 12M d’euros més, farà que la inversió total sigui de 17M d’euros.
Durant aquest darrer trimestre del 2021, s’instal·laran 44 nous punts, la gran majoria dels quals estaran situats a aparcaments de la xarxa B:SM i, la resta, a la via pública. La instal·lació d’aquests punts es farà seguint una estratègia d’ús eficient de l’espai públic, apostant per la recàrrega planificada als aparcaments.
Al 2022 la xarxa es prepararà per a electrificar els aparcaments, per a instal•lar-hi punts de recàrrega i així cobrir la demanda futura. Aquesta tasca prèvia permetrà donar resposta als usuaris i usuàries de manera més ràpida i àgil quan calgui fer la instal·lació de nous punts de recàrrega segons les diferents necessitats dels vehicles elèctrics (híbrids, 100% elèctrics, motocicletes, cotxes o furgonetes).

És un plantejament estratègic flexible, eficient i escalable que permet atendre l’increment de la demanda. A més, s’alinearà amb el desenvolupament paral·lel d’aquesta indústria i de la tecnologia associada, que està en constant innovació.

Un servei de qualitat que cobreix tots els barris de Barcelona

L’Endolla Barcelona, a diferència d’altres infraestructures de recàrrega elèctrica a d’altres ciutats, dona una cobertura territorial homogènia a tots els barris de la ciutat. Barcelona és una ciutat compacta i densa on la recàrrega elèctrica particular és difícil d’instal•lar i on l’oferta privada no s’ha desenvolupat de forma important.
Endolla Barcelona assegura uns estàndards de qualitat del servei, cobertura territorial, la interoperabilitat dels diferents operadors i un ús intel·ligent de l’energia, inèdits a Espanya, convertint la capital catalana en la ciutat capdavantera de l’estat en electromobilitat.
 
Actualment, la xarxa Endolla Barcelona ofereix una mitjana de 5.500 recàrregues mensuals, que suposa una ocupació de la xarxa d’un 10% aproximadament, és a dir, que el servei està lluny del seu punt de saturació. No obstant, des del gener fins al setembre de 2021, els usos han experimentat un increment del 37% i s’espera que els propers anys la demanda vagi en augment. Concretament el mes de setembre es van registrar un total de 6.404 recàrregues.

Endolla Barcelona disposa de 6 punts per km2 distribuïts per tots els barris, amb un punt de recàrrega per cada 11 vehicles elèctrics i actualment ofereix una disponibilitat del servei del 100%, en el cas dels punts de recàrrega ràpida (via pública) i d’un 97%, en els punts de recàrrega lenta (aparcaments).

eCharge 4 Drivers, un projecte innovador de recerca cofinançat per la Unió Europea

Barcelona, a través de la xarxa Endolla Barcelona, participa en el projecte europeu eCharge 4 Drivers, cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa de Recerca i Innovació “Horizon 2020”. Europa necessita grans ciutats aliades i impulsores, com Barcelona, per fer recerca i innovació en aquest àmbit atès que les infraestructures d’energia elèctrica estan en constant desenvolupament.

El projecte, promogut per la Comissió Europea i l’Institute of Communication and Computer Systems, ICCS, compta amb la participació de 10 ciutats entre les que destaquen Barcelona, Grenoble, Berlín, Luxemburg, Zellik, Brussel·les o Bari. Els seus principals objectius són millorar l’experiència de l’usuari reduint el temps de recàrrega, desplegar la infraestructura d’una manera sostenible i desenvolupar punts de recàrrega intel·ligents de fàcil usabilitat.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar