06/02/2020

Barcelona es posiciona com a referent en Smart City al Japó

L’International manager de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Lluís Gómez, ha format part de la delegació de la ciutat per presentar el model de gestió de l’Anella Olímpica post-92 i el model d’empresa pública de BSM

Barcelona ha estat la ciutat convidada a la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum” a Tòquio, organitzada per l’Smart City Institute Japan i Nikkei, el diari financer més important del Japó


L’Smart City Institute Japan (SCI-J) va organitzar recentment a Tòquio la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum”, conjuntament amb Nikkei, el diari financer més important del Japó. En la trobada hi va participar una delegació de l’Ajuntament de Barcelona formada per Jordi Cirera, director de l’Oficina de Societat del Coneixement de l’Institut Municipal d’Informàtica, Josep Bohigas, director de l’Agència d’Ecologia Urbana i director de Barcelona Regional, Felip Roca, director de Relacions Internacionals, i Lluís Gómez, international manager de Barcelona Serveis Municipals.

La jornada s’emmarca en un context en el que les iniciatives de projectes smart city són cada vegada més populars al país nipó i Barcelona està considera com a ciutat referent en innovació i gestió de ciutats intel·ligents. Per aquesta raó, ha estat la primera ciutat convidada a l’activitat que organitza el SCI-J per intercanviar idees i comprendre millor la gestió de les smarts cities i les oportunitats que es deriven de les polítiques i projectes d’innovació.

En aquesta trobada ha estat essencial la visió compartida del Japó i Barcelona en la gestió de las smarts cities, sempre posicionant a la ciutadania al centre, és a dir, humanitzar la tecnologia per posar-la al servei de les persones. També s’ha valorat molt positivament l’evolució del model urbanístic de Barcelona des dels Jocs Olímpics del 1992 fins a l’actualitat, procés pel que passarà la ciutat de Tòquio en aquest any 2020.

Més de 600 persones van assistir a les 3 sessions on es van presentar l’estratègia Smart City de Barcelona, l’evolució urbanística post-olímpica de la ciutat i projectes destacats com Sentilo, City OS, les Rondes o les Superilles. La plataforma de sensors Sentilo i la proposta de planificar una ciutat centrada en la ciutadania i restringir cada vegada més l´ús dels vehicles privats a la ciutat per guanyar més espais verds, han estat les propostes més destacades a la premsa nipona. Fruit d’aquesta jornada, el diari Nikkei publicarà un article sobre Barcelona el proper 25 de febrer.

Aprofitant la participació a la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum”, la delegació de l’Ajuntament de Barcelona també va participar en una conferència a la Universitat de Tòquio on es va presentar el model de Barcelona i, concretament, les Superilles i la plataforma Decidim.

D’altra banda, la delegació va assistir a diverses reunions amb autoritats locals de Tòquio, Shibuya, Yokohama, Kyoto i Kobe i amb els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Cal destacar la reunió amb el vice-governador de Tòquio, Manabu Miyasaka, en la qual es va presentar el funcionament de l’IMI, l’Agència d’Ecologia Urbana/BCN Regional i B:SM i també els projectes de Superilles, Decidim i la gestió de B:SM de les infraestructures olímpiques. A més a més, es van mantenir reunions amb l’alcalde de Shibuya, Ken Hasebe, el vice-governador de la prefectura de Kyoto, Akimasa Yamashita, el vice-alcalde de Yokohama, Kazumi Kobayashi, i el vice-alcalde de Kobe, Hidetoshi Terasaki.
 
Barcelona, present en els actes de commemoració del 25è aniversari del terratrèmol de Kobe
Una representació de la Direcció de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona va estar present en els actes de commemoració del 25è aniversari del terratrèmol de Kobe. El 17 de gener de 1995 un terratrèmol de 7,2 a l’escala de Richter va produir-se a la prefectura de Hyogo, i Kobe va ser la ciutat més afectada, a la qual van morir 6.434 persones. Barcelona va enviar ajut humanitari i va participar en una campanya de suport a través de les escoles municipals per enviar missatges per a un gran mural per als nens de Kobe. Barcelona i Kobe porten més de 25 anys agermanades i un dels principals projectes de col·laboració és el World Data Viz Challenge, un concurs organitzat pels ajuntaments d’ambdues ciutats amb l’objectiu que la ciutadania contribueixi a millorar aspectes de la ciutat mitjançant l’anàlisi de dades i la seva visualització.


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar