10/11/2015

Continua la renovació del Zoo amb una nova instal·lació per les girafes

Té una superfície total de gairebé 1.350 m2 entre el pati i els dormitoris, que tenen una alçada mínima de 7,6 metre, el que permetrà a les girafes moure’s amb total comoditat

El Zoo de Barcelona segueix renovant les seves instal·lacions, i les girafes ja han pogut estrenar el seu nou espai, integrat al bioma de la sabana del Sahel. Es tracta d’una instal·lació completament renovada dissenyada seguint criteris que garanteixen el màxim benestar dels animals i totalment naturalitzada. Té una superfície total de gairebé 1.350 m2 entre el pati i els dormitoris, i està previst que s’ampliï amb 600 m2 més, a l’espera que finalitzin els treballs arqueològics que s’hi estan realitzant. El cos de la instal·lació ha estat de 1.560.000 euros. 

El pati s’ha naturalitzat per facilitar que les girafes puguin recrear el seu comportament natural. El terra estarà format per unes dunes d’alçada variable (entre els 50 i els 100 cm) i delimitades per rocalles amb pedra de cantera, creant així una zona de protecció per l’arbrat existent. També s’ha realitzat una tanca amb troncs de fusta de fins a 3,5 metres reproduint els tancaments típics del Sahel. El pati té una pendent constant del 3%, que arriba fins al 10% en les zones corresponents amb els punts d’observació dels animals, per garantir la seguretat dels visitants.

Els dormitoris per les girafes estan formats per 7 quadres de diferents mides i connectades entre elles a través de portes corredisses. L’alçada mínima és de 7,6 metres, el que permet a les girafes moure’s amb total comoditat pels dormitoris. Al costat de les quadres s’ha habilitat un espai pel maneig dels animals i un altre pels conservadors, amb una cuina i un magatzem per la palla. En total, els dormitoris ocupen una superfície de 495 m2.
 
El projecte contempla la construcció d’un nou dormitori per a les girafes i un altre pels lleons, així com un edifici per encabir la instal·lació de filtratge de la llacuna dels elefants i un altre per la llacuna dels lleons. L’ús principal d’aquests edificis és contenir i protegir de la climatologia als animals i facilitar el maneig dels animals per part del personal del Zoo a l’hora, per exemple, de donar-los tractaments veterinaris quan fos necessari.

El nou hàbitat de les girafes està situat a l’antiga zona de jocs infantils i a on es trobava l’antiga instal·lació dels cérvols del Pare David i els axis, que han estat traslladats a un nou espai.

La sabana del Sahel

Un dels projectes més ambiciosos del Pla Estratègic del Zoo 2012-2020 era la creació del bioma de la sabana, un espai on es poguessin observar conjuntament 3 de les espècies més representatives d’aquest hàbitat: els elefants, les girafes i els lleons. L’espai biogeogràfic que s’ha agafat com a referència és la sabana del Sahel, una zona molt extensa de transició entre el desert del Sàhara, al nord, i l’estepa, al sud i que s’estén transversalment de l’oest a l’est d’Àfrica.

El nou bioma de la sabana enriquirà la naturalització de l’ambient i el farà més atractiu, a la vegada que permetrà explicar als visitants les característiques de les diferents espècies i les relacions que s’estableixen entre elles i el seu entorn natural, reforçant la funció pedagògica del Zoo. En paral·lel, contribuirà també a un major aprofundiment en els programes de conservació i recerca que el Zoo desenvolupa en aquest hàbitat amenaçat.

El Zoo, en constant evolució

El Zoo és un espai dinàmic en constant evolució, pensant sempre en el màxim benestar dels animals. Així, el passat juliol, es va inaugurar la nova instal·lació dels orangutans, un espai de gairebé 1.000 m2 que permetrà observar el grup d’orangutans durant tot l’any amb independència de la climatologia.
La instal·lació s’ha naturalitzat amb una barrera vegetal que delimita l’àrea i recrea una ribera natural, feta amb pedra artificial i roques naturals, amb una cascada principal de 4 metres d’alçada.

S’han instal·lat també elements d’enriquiment com troncs, cordes, plataformes de fusta i, per primera vegada, s’han fet servir una varetes gruixudes de ferro que permeten un balanceig similar al de les branques dels arbres, i que faciliten el desplaçament del orangutans els estrats superiors de la instal·lació.

La reconeguda primatòloga Jane Goodall, que col·labora amb el Zoo de Barcelona a través del seu Institut, va visitar les instal·lacions i va valorar molt positivament el nou hàbitat dels orangutans, així com els esforços de l’equip del Zoo de Barcelona en l’actualització i millora de les instal•lacions i la feina feta en matèria de conservació de les espècies.

 

 

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar