23/04/2021

El Port Olímpic presenta el seu Màster Pla en la Comissió de Seguiment

Després del primer any de gestió municipal, la recuperació del Moll de Mestral és l’inici de la transformació del Port i d’un espai que ha de ser el nucli de l’activitat del nou hub d’economia blava

S’han iniciat les obres de rehabilitació al Dic de Recer, que oferiran més seguretat i solucionaran els problemes d’ultrapassament de la infraestructura

El Port és ara un nou punt de trobada social i familiar a Barcelona després de recuperar un espai de 13.000 m2 per la ciutadania, destinat al passeig i la pràctica de l’esport

Un any després de l’inici de la gestió municipal del Port Olímpic, a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), en un moment d’excepcionalitat fruit de la Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona segueix avançant en la transformació d’un espai que ha d’integrar-se en la quotidianitat de la ciutadania i ser un lloc de referència de contacte del mar amb la ciutat. En aquest sentit s’ha presentat, en la Comissió de Seguiment, el Màster Pla un document de planificació a llarg termini que ofereix propostes d’actuacions per orientar la reforma, el creixement, l'ús i el desenvolupament futur del Port Olímpic.
 
Recuperació locals d’oci, 13.000 m2 de nou espai públic per a la ciutadania

L’Ajuntament de Barcelona ja ha recuperat la possessió de la totalitat dels 44 locals situats al Moll de Mestral, una de les peces imprescindibles de la transició cap al nou model de Port. D’aquesta manera s’ha pogut iniciar el projecte de la construcció dels nou accés que connectarà l’Avinguda Litoral amb la cota inferior del Moll de mestral. D’aquesta manera es garantirà la permeabilitat de l’espai, es millorarà l’accessibilitat i s’eliminaran barreres i desnivells que generaran una continuïtat entre el Port i la ciutat.

Aquest és el primer pas tangible per la transformació del Moll de Mestral, que és, juntament amb l’espai del Dic de Recer, el que acollirà el nucli de l’economia blava, que generarà una activitat diària, productiva, sostenible i innovadora, convertint l’espai del Port Olímpic en un lloc viu, connectat a la ciutadania i generador d’ocupació.
  
La urbanització provisional d’aquest espai, que recupera 13.000 m2 per al passeig i la pràctica de l’esport, ja ha convertit el Port en un nou punt de trobada social i familiar a Barcelona. Un exemple en són les activitats per a infants i famílies que hi va acollir durant el passat gener, en el marc de la programació de Nadal organitzada per la ciutat o la col·laboració en l’organització de diferents en regates.

En aquest temps, s’han mantingut l’activitat dels restaurants en el Moll de Gregal a través d’un acord que cedeix els locals als actuals gestors fins que s’iniciïn obres de reforma d’aquesta sector. Així, s’han pogut mantenir els llocs de treball implicats en aquesta activitat, que han estat en tot moment una prioritat per al consistori. En paral·lel s’iniciarà una licitació pública on es definirà el model futur de restauració per al Port Olímpic, sota les premisses d’una restauració mediterrània de qualitat, proximitat i sostenible.

Inici de les obres del Dic de Recer

Ja s’ha iniciat la rehabilitació del Dic de Recer, que és una de les actuacions més importants per garantir la seguretat. Es preveuen millores per garantir la correcta funcionalitat del Port, la rehabilitació de totes les edificacions i construccions del Dic, noves urbanitzacions a cota moll i passeig i la creació de nous serveis, equipaments i accessos, així com solucionar els problemes d’ultrapassament que pateix la infraestructura.

Reordenació dels amarratges, millora en la seguretat

També s’està duent a terme és la reordenació dels amarratges, per adaptar-ne l’amplitud i garantir les necessitat actuals de les eslores dels vaixells. Aquesta adaptació comportarà una pèrdua d’aproximadament 50 amarratges, però es guanyarà en seguretat, comoditat i el confort a l’hora de fer-ne ús.

La reconquesta del Port, un projecte per l’activació de la cultura marítima de la ciutat

La voluntat de fer del Port un espai de la ciutadania dedicat al mar es concreta en una obertura d’usos basada en el 4 grans pilars estratègics

  • Espai de ciutat: Un Port que s’obrirà a la ciutat, i on es podrà gaudir, treballar, fer esport i viure el mar. Un espai guanyat per la ciutadania que canvia la seva identitat i dóna un viratge cap als usos més compartits i quotidians.
  • Nàutica: Un Port de divulgació nàutica, promoció esportiva i de gaudi per a tothom.
  • Economia blava: Un nou pol d’innovació, generació d’activitat econòmica i d’ocupació de qualitat,  creixement econòmic, vinculat al mar i a la sostenibilitat mediambiental.
  • Gastronomia: Proposta gastronòmica de qualitat, propera i mediterrània, en un sector econòmic rellevant a la ciutat

Aquests quatre pilars estratègics per la recuperació del Port Olímpic, vertebren tota la seva activitat de forma transversal amb criteris de:

  • Gestió pública: orientada a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, des d’una gestió capdavantera amb compromís, cooperació, innovació, integritat  i excel·lència (ODS 2030).
  • Sostenibilitat: Un Port innovador en la gestió mediambiental i alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030).Tornar al llistat de notícies

 
Pujar