16/10/2017

El Zoo de Barcelona allibera tortugues de rierol al Delta del Llobregat

Per segon any consecutiu, als Espais Naturals del Delta del Llobregat, es farà l’alliberament de 22 exemplars de tortugues de rierol nascudes en captivitat

Avui dilluns 16 d’octubre ha tingut lloc l’alliberament d’un total de 22 tortugues de rierol, 7 d’elles nascudes al Zoo de Barcelona i 15 provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), als Espais Naturals del Riu (cal Tet-ca l’Arana).  Es tracta d’una zona humida de grans dimensions (110 hectàrees) amb hàbitats aquàtics diversos (zones inundació temporal, basses, estanys, canals i el tram final del riu) i gran disponibilitat d’aliment.

L’alliberament d’aquest rèptil d’aigua dolça es realitza en aquestes dates per donar temps a les tortugues a aclimatar-se al nou hàbitat, abans de la hivernada. Les tortugues seran marcades amb un codi específic i es prendran un conjunt de mesures corporals, la qual cosa permetrà identificar-les i veure el seu creixement i adaptació al medi si són capturades en el programa de seguiment posterior que preveu el conveni. 

Aquesta espècie de tortuga, Mauremys leprosa, està classificada com a espècie vulnerable a la Llista vermella d’animals en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN ). Els principals impactes que ha patit aquesta espècie ha estat la desaparició de masses d’aigua, la urbanització del territori i presència d’espècies exòtiques com la tortuga de Florida, entre d’altres.

Conveni per a la Conservació de l’espècie al Delta

Aquesta reintroducció és fruit d’un conveni signat entre el Consorci del Delta del Llobregat  i el Zoo de Barcelona a l’any 2012 per a la Conservació de l’espècie al Delta amb quatre punts bàsics: la cria de l’espècie a les instal·lacions del Zoo, el retorn de les cries nascudes  al seu entorn natural, l’estudi de les tortugues alliberades al medi natural, i la sensibilització dels visitants del Zoo sobre els valors ambientals de l’entorn natural. 

Des de la signatura del conveni, les tortugues de rierol gaudeixen d’una instal·lació en un lloc cèntric del Zoo on una atractiva retolació informa el visitant de la riquesa biològica del Delta del Llobregat i dels plans de conservació que s’hi estan realitzant. Els 12 exemplars que constitueixen la població reproductora del Zoo són propietat de la Generalitat i vénen procedents del CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya). Les cries són mantingudes en terraris separats per assegurar la seva supervivència i facilitar el seu creixement aproximadament durant dos anys, que és quan assoleixen la mida adequada per ser alliberades.

El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat és un organisme públic creat el maig del 2005  per garantir la gestió i la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat. El formen la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.

El CRARC, amb seu a Masquefa, és una activa col·laboradora del Departament del Territori i Sostenibilitat en el  rescat, la cura i la reintroducció dels amfibis i rèptils. Concretament i amb el suport de les institucions públiques privades i el cos d’Agents Rurals, des del 2001 han proporcionat 1300 exemplars de tortugues de rierol recuperats o criats al centre per ser alliberats a més d’una desena de sistemes aquàtics  arreu de Catalunya.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar