04/07/2019

El Zoo de Barcelona participa en la reintroducció de tortugues mediterrànies al Parc del Garraf

Aquest programa de conservació té com a objectiu garantir la pervivència de l’espècie al massís del Garraf, després de la seva pràctica desaparició a la zona

Les tortugues procedien del Zoo de Barcelona i d’altres institucions com Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) o el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera

En el marc del programa de reintroducció de la tortuga mediterrània occidental (Testudo hermanni hermanni), enguany al Parc del Garraf s’han alliberat un total de 660 tortugues mediterrànies per tal de reforçar-ne les poblacions en el massís. Les tortugues alliberades procedeixen de la recuperació i cria en captivitat duta a terme al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), d’individus aportats pel Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, i d’altres instal·lacions com el Zoo de Barcelona. Amb les 660 tortugues alliberades enguany, ja són més de 8.000 exemplars reintroduïts en el global del programa de reintroducció.

Amb l’objectiu de consolidar i recolonitzar antigues zones de distribució d’aquesta espècie, es du a terme un programa de conservació coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest context, després de la seva pràctica desaparició al massís del Garraf, s’inicià un programa per tal de poder garantir la supervivència i sostenibilitat de la població de tortuga mediterrània al Parc.
 
Els resultats del programa són positius. Tot i això, per tal de garantir la supervivència i estabilització de la població de tortuga mediterrània al Garraf, caldrà continuar reintroduint exemplars, i garantir que un bon nombre dels exemplars nascuts al Parc del Garraf arribin a ser madurs i es puguin reproduir. Per aquest motiu és important realitzar un seguiment al camp de la població actual, analitzant els diferents paràmetres que ens indiquin l’evolució de la població.

En perill d’extinció

La tortuga mediterrània és una espècie protegida i catalogada com a Perill d’Extinció a Catalunya. Els principals factors d’amenaça actuals són la caça furtiva, la depredació natural, els incendis forestals, la domesticació dels animals (causant d'espoliacions i hibridacions amb altres espècies), i els atropellaments. És per això que, un dels aspectes fonamentals per a la supervivència d’aquestes poblacions de tortuga és la gestió del seu hàbitat, que permet millorar la qualitat i la disponibilitat d’àrees per a la nidificació i l’alimentació.
Tornar al llistat de notícies

 
Pujar