07/06/2017

El Zoo de Barcelona reintrodueix tres voltors comuns

Tres Voltors comuns del Zoo són enviats a Bulgària per a la seva reintroducció

3 Voltors comuns nascuts al Parc Zoològic de Barcelona són enviats a Bulgària per a la seva reintroducció.

El Parc Zoològic de Barcelona té una llarga experiència en la cria d’ocells en captivitat i sempre ha dedicat esforços a la preservació d’espècies amenaçades i en particular a la conservació d’aus necròfagues. 

Obeint al seu interès per reintroduir el voltor comú (Gyps fulvus) i seguint les recomanacions del coordinador del Programa de Reproducció Europeu d’aquesta espècie, fa un temps el Zoo va establir contacte amb la Vulture Conservation Foundation (VCF). Fruit d’aquestes gestions, ha estat el trasllat dijous passat de tres mascles a Bulgària, on l’any 2009 es va començar un projecte de reintroducció dintre d’un Programa Life de la Unió Europea. Durant aquest període, més de 200 ocells han estat alliberats, 10% dels quals provinents de zoos europeus. El projecte ha estat un èxit, i fins i tot alguns dels ocells alliberats ja s’han reproduït en una zona en què aquesta espècie feia 100 anys que s’havia extingit.

Els 3 ocells enviats a Bulgària són nascuts al zoo de Barcelona durant els anys 2014 i 2015. L’actual colònia de voltors comuns del Zoo de Barcelona està formada per 12 individus: 8 mascles, 3 femelles i un poll nascut durant el 2017. Tres d’aquests individus provenen d’un centre de rescat i formen part de l’actual grup reproductor.

A la seva arribada a destí, sans i estalvis, els 3 individus han estat identificats amb marques a les ales per poder reconèixer-los ja sigui als canyets o bé al camp. Els ocells estaran un temps al centre de rescat Green Balkans de Bulgària per aclimatar-los al lloc i que l’acceptin com a territori propi. El seu alliberament es farà seguint el mètode de soft release que consisteix a obrir l’aviari on estaran vivint de manera que els ocells puguin sortir quan ells ho vulguin. Normalment, els alliberaments es duen a terme entre els mesos d’abril i octubre.   

Característiques i situació de l’espècie:

El Voltor comú (Gyps fulvus) és una au carronyera que ocupa zones muntanyoses del sud d’Europa i del nord d’Àfrica fins al centre d’Àsia. Forma grans colònies de cria a penya-segats. A principis d’any, entre finals de gener i principis de març, posen un únic ou de color blanc que és incubat pels dos ocells adults durant 50-58 dies. Cada parella cria un sol poll per temporada i aquest romandrà en el niu durant 110-130 dies. La transformació agrària i ramadera del camp, l’ús de verins i la seva caça van fer disminuir les seves poblacions a mitjans del segle XX. Cal destacar que més del 80% de la població europea es troba actualment a la península Ibèrica, on en els darrers anys les seves poblacions s’han anat recuperant. En canvi, a altres llocs d’Europa les poblacions d’aquesta espècie han patit una important davallada, com és el cas de la península dels Balcans: Bulgària, Eslovènia, Grècia.

L’Associació Europea de Zoos (EAZA) té un Programa de Reproducció Europeu (ESB) per a aquesta espècie que coordina el Zoo de Jerez de la Frontera. 

Fa molt de temps que el Zoo de Barcelona dedica esforços a la protecció dels voltors: A principis dels anys 70, va desenvolupar la primera iniciativa per crear menjadores artificials per a voltors, ja que en aquella època  estaven força amenaçats a les nostres terres. I uns anys més tard, l’any 1991, 5 exemplars de voltor comú (Gyps fulvus) van ser enviats al “Groupe de Recherche et d’Information Sur les Vertebrés” a Montpeller, destinats a un projecte de reintroducció al Parc Nacional de les Cevenes.

Per obtenir més imatges i vídeo feu clic aquí

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar