03/03/2021

El Zoo de Barcelona s’uneix a la Coalició global “Units per la Biodiversitat”

Es tracta d’una iniciativa promoguda per la Comissió Europea amb l’objectiu de mobilitzar-nos institucionalment per unir forces per combatre la pèrdua de biodiversitat i fer front a l’existent crisi de la natura amb vista a la Cimera del CoP15 d’aquest any a la Xina.

El Zoo s’hi adhereix per continuar contribuint, des d’aquest espai compartit, a la sensibilització i educació vers la conservació de la biodiversitat

Barcelona és la ciutat del món amb més representació a la Coalició. Al Zoo cal afegir el Museu de Ciències Naturals, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IrBio), el Jardí Botànic i l’Aquàrium.

Actualment, més de 30.000 espècies estan en perill d’extinció segons la Llista vermella d’espècies amenaçades de la (UICN), una situació provocada per la nostra pròpia espècie que ens aboca a la sisena extinció massiva. L’últim informe d’avaluació global de la Plataforma intergovernamental sobre biodiversitat i serveis dels ecosistemes (IPBES) adverteix que més d’1 milió d’espècies es poden extingir en les pròximes dècades, si no actuem amb urgència.

El mes de març de 2020, coincidint amb el Dia Mundial de la Vida Silvestre, el comissari europeu de Medi Ambient Virginijus Sinkevičius va fer una crida mundial a sumar-se a la seva iniciativa “Units per la Biodiversitat”, una Coalició global amb el propòsit d’impulsar una mobilització institucional per combatre la pèrdua de biodiversitat. El Zoo de Barcelona s’adhereix avui a la Coalició per continuar contribuint en la tasca de sensibilització i educació vers la conservació de la biodiversitat, seguint els passos de les diferents associacions internacionals i regionals de zoos, la WAZA, la EAZA i la AIZA, de les quals és membre actiu.
La Comissió es va adreçar específicament a totes aquelles institucions amb la biodiversitat com a referent, com els parcs nacionals, els jardins botànics, els museus, els centres de recerca, els aquaris o els zoos, per unir forces per tal de sensibilitzar i informar la ciutadania sobre la crisi de la natura, amb vista a la celebració de la 15a Conferència de les Parts de l’ONU, que tindrà lloc aquest any a la Xina en el marc del Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB).
 
Fins ara, més de 200 institucions de 46 països del món s’han unit a la Coalició i Barcelona és la ciutat amb més representació a la Coalició, ja que a la adhesió del Zoo cal sumar també la del Museu de Ciències Naturals, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IrBio), el Jardí Botànic i l’Aquàrium.
Amb la signatura d’adhesió a la Coalició, el Zoo insta els líders polítics a ser ambiciosos a la reunió del CoP15 si volen generar polítiques que actuïn en favor de la conservació de la Natura i la Biodiversitat, i que permetin un món ecològicament sostenible, respectuós amb totes les formes de vida i habitable per a la generacions futures.

Actualment, més de 30.000 espècies d’animals estan en perill d’extinció segons la Unió internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i la xifra creix any rere any. Una situació de crisi ambiental, climàtica i natural provocada per l’ésser humà, que ens aboca a la sisena extinció massiva. L’estudi fet l’any passat de la diagnosi de la Natura a Catalunya assenyala que en els darrers 20 anys les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons dels quals es tenen dades han perdut de mitjana el 25% dels seus individus.

“Actuar és una emergència”, insisteix el director del Zoo, Sito Alarcón, i afegeix que “el Zoo de Barcelona s’uneix amb orgull i convenciment a la Coalició United for Biodiversity i fa una crida a tots els col·legues del món de la protecció i la conservació de la natura, de la recerca i de l’educació ambiental a adherir-s’hi també.”

https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/coalition/index_en.htm

El compromís del Zoo amb la biodiversitat

El Zoo de Barcelona treballa per a la preservació de la fauna salvatge i dels seus hàbitats a través de la recerca, la conservació i l’educació, aplicant criteris de sostenibilitat en tots els seus àmbits d’actuació i amb el benestar animal com a màxima prioritat, amb l’objectiu d’esdevenir un centre de conservació de la biodiversitat capdavanter, i molt especialment pel que fa a la biodiversitat mediterrània.

En el seu nou model, aprovat el 2019, es posa èmfasi especial en la recerca i en el treball amb la fauna autòctona i les espècies més amenaçades, sobretot en aquelles que tenen programes de reintroducció als seus hàbitats naturals. Actualment, el Zoo de Barcelona participa en 98 programes europeus per a la gestió ex-situ d'espècies amenaçades, és a dir, fora dels seus hàbitats (Programes europeus d’espècies en perill - EEP i Studbooks europeus- ESB), i més del 85% de les espècies que allotja estan incloses a la 'Llista Vermella' d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).
També participa de manera activa en la conservació i reintroducció d’espècies amenaçades als seus hàbitats. Algunes d’aquestes espècies són de fauna autòctona, com el ferreret a Mallorca, la tortuga mediterrània, el tritó del Montseny o el llop ibèric; i d’altres més llunyanes, com la gasela dorcas a la Sabana del Sahel (Senegal).

Gairebé 3,5 milions d’euros destinat a projectes de recerca i conservació

En el període 2009-2019, la Fundació Barcelona Zoo ha destinat  prop de 3,5 M€ a projectes de recerca i conservació a través del seu Programa PRIC (Projectes de recerca i conservació). En aquesta dècada, s’han dut a terme més de 380 actuacions, gairebé 90 de les quals a través de beques.
A més, l’Escola del Zoo, creada el 1975, desenvolupa els seus programes educatius amb escoles i instituts per complementar els seus currículums acadèmics i fer arribar el missatge sensibilitzador vers la diversitat per contribuir a formar ciutadans que estimin la natura i siguin conscients de l’obligació de respectar-la i protegir-la.

Tothom és benvingut a unir-se al moviment a les xarxes socials amb els els hashtags #UnitedforBiodiversity #UnitsperlaBiodiversitat i #CoP15


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar