05/04/2017

El Zoo envia al Congo equipament de treball per a cuidadors de primats en perill d’extinció

El Centre de Recuperació de Primats del Congo acull prop de 200 primats de 12 espècies en perill d’extinció

El Zoo de Barcelona i SOS Primates envien roba i equipament de treball del seu personal al Centre de Recuperació de Primats (CRPL) de Lwiro, localitat de la província de Kivu Sur de la República Democràtica del Congo (RDC). El Zoo de Barcelona col·labora des del 2010 amb el CRPL a través de les beques que atorga la Fundació Barcelona Zoo, destinades a la conservació, recerca i reintroducció d’espècies en perill d’extinció. 

En aquesta ocasió, la col·laboració consisteix a proporcionar als cuidadors del CRPL la roba i equipament de treball adequat per tal que puguin desenvolupar totes les tasques que es realitzen diàriament al centre: neteja i desinfecció de les instal·lacions, preparació d’aliments, recollida de branques perquè els primats puguin jugar i fabricar els seus nius, entre d’altres. La iniciativa ha sorgit de cuidadors del Zoo vinculats a SOS Primates i l’equipament de treball recollit entre els treballadors del Zoo està format per pantalons, samarretes, jerseis tipus polo, impermeables i botes. El material s’envia degudament inventariat, després d’haver passat un rigorós procés d’inspecció, neteja i empaquetat, i és d’una gran ajuda, ja que les despeses de manutenció del centre s’han incrementat molt darrerament amb l’arribada de noves cries decomissades.

Part del material ja ha arribat al seu destí, però el CRPL i SOS Primates fan una crida a aerolínies i ONGs perquè els ajudin a completar el transport.

Primats en perill d’extinció. Conservació i reintroducció.

El CRPL acull a més de 71 ximpanzés i 90 micos d’onze espècies diferents rescatats de la caça furtiva, el tràfic il·legal i consum de carn a  la selva. L’única esperança de vida d’aquests primats és a través del centre que els facilita unes condicions de vida dignes. La instal·lació es troba en una zona boscosa i en semi-llibertat per tal d’augmentar el nivell de socialització i el desenvolupament de les conductes de la seva pròpia espècie.  

Un dels objectius de futur del CRPL és fer la reintroducció d’aquests animals en el seu hàbitat natural seguint els procediments que marca la Unió Internacional de la Conservació i la natura (UICN). 

L’ajuda que facilita el CRPL i SOS Primates va més enllà de procurar el benestar i cura dels primats de la zona. El CRPL compra fruites i verdures als agricultors locals per incentivar l’economia local i la contractació de personal. El centre ja ha creat més de 44 llocs de treball locals i realitza actualment un programa de sensibilització que acull a més de 3.000 persones l’any, entre les quals hi ha militars, escolars i líders de comunitats locals de la zona. D’aquesta manera, el CRPL i SOS Primates  donen un recolzament transversal a la població local. 

SOS Primates és una organització sense ànim de lucre que vol donar a conèixer la delicada situació que afronten els primats i les zones a on habiten per poder contribuir al seu benestar i protecció. Aquesta organització està formada per un equip multidisciplinar de persones del món de la primatologia, el benestar animal i la conservació. SOS Primates està estretament vinculada amb el Centre de Recuperació de Primats de Lwiro (CRPL), a la província de Kivu Sur de la República Democràtica del Congo (RDC).

La República Democràtica del Congo està situada al centre d’Àfrica, té més de 70 milions d’habitants i posseeix una enorme riquesa de recursos naturals. Així mateix, està considerat un dels països amb més biodiversitat del món: d’entre les moltes espècies (algunes endèmiques) que habiten en el seu territori estan el ximpanzé, el bonobo, el goril·la de muntanya i l’okapi. Cinc dels seus parcs nacionals estan catalogats Patrimoni de la Humanitat. La zona està considerada de las més perilloses d’Àfrica degut a la seva gran inestabilitat política i militar. 

Més informació a:  www.sosprimates.org y www.lwiroprimates.org

Para obtener más imágenes clicad aquí 

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar