16/02/2018

El Zoo estrena una nova part del complex de la Sabana-Sahel

Les noves instal·lacions suposen una millora del benestar de les espècies que les habiten i són un important recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel

El Zoo ha finalitzat una nova etapa de les obres del complex de la Sabana-Sahel. En aquesta fase, s’han donat per acabades les obres de la part exterior de la instal·lació de les girafes i una nova instal·lació per a les mangostes ratllades. També s’ha enllestit el primer tram de la passera que travessarà la Sabana i que permet admirar els elefants i les girafes des de noves perspectives, inclosa una vista al dormitori d’aquestes segones a través d’un gran finestral.

També s’han incorporat dos petits miradors dels elefants, un davant de la instal·lació dels flamencs de Cuba i l’altre a una nova escala que puja cap al Bar Sabana a traves d’una petita cova on es poden veure reproduccions de pintures rupestres del desert i que mostren la fauna que s’hi pot trobar.

Les noves instal·lacions tenen com a objectiu una millora del benestar de les espècies que les habiten i constitueixen un important recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel --extremadament depenent d’un curt període de pluges i, per tant, molt sensible als efectes del canvi climàtic-- i els animals que hi viuen.

També s’hi pot veure una petita representació de la flora de la regió del Sahel, fruit de la col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona, que s’anirà ampliant a mesura que les plantes tinguin les mides adequades per ser plantades.

Un cop les girafes s’han adaptat al seu nou espai i s’han traslladat les mangostes gradualment per garantir una bona adaptació del grup, ja es pot convidar tothom a venir a conèixer aquests nous espais que ofereixen punts d’observació espectaculars de la fauna de la sabana.

El Sahel del Zoo

Ubicat al cor del Zoo, aquest gran complex està dedicat a l’ecosistema del Sahel, i a més dels esmentats elefants, girafes, lleons i mangostes, acollirà més endavant altres espècies sahelianes. Des de fa molts anys el Zoo està vinculat a aquesta zona a través de la participació molt activa en projectes de conservació i reintroducció d’algunes de les seves espècies més amenaçades, com les gaseles Mohor i Dorcas conjuntament amb el CSIC.

El complex recrea la vegetació i orografia d’aquest ecosistema predominantment pla i amb predomini de les acàcies, les gramínies i algunes euforbiàcees, utilitzant plantes originàries o altres espècies que ajuden a reproduir-ne el paisatge.

El disseny de totes les instal·lacions està basat en les necessitats dels animals, i una de les seves característiques comunes és que aquests tenen lliure accés a les instal·lacions interiors i exteriors sempre que és possible (exceptuant períodes de fred o estones dedicades a la neteja o altres aspectes tècnics).

Pel que fa a l’experiència del públic, aquest pot observar els animals tant a l’interior dels seus dormitoris com a les zones descobertes des de les perspectives diverses que ofereixen els diferents miradors, i amb alguns punts que permeten una gran proximitat als animals sempre que aquests volen acostar-s’hi.
    
Al Sahel, només hi ha una població de girafa, a Níger, de la qual no hi ha programa de conservació ex situ. Per representar-la, s’ha triat la girafa de Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi), una de les subespècies més amenaçades, de la qual en sobreviuen només uns pocs centenars d’exemplars.  El Zoo de Barcelona participa en el programa de conservació ex situ dels zoos europeus (EEP) de la girafa de Rothschild.

Pel que fa a les mangostes, el seu nou hàbitat disposa d’una xarxa de galeries interconnectades, així com d’un cau visible pel públic. Es poden observar des de dos nivells diferents, un d’ells a l’alçada de la vista que permet una millor visió dels detalls desenvolupats per aquesta espècie per a  l’adaptació al seu medi.

Properes actuacions

Ja s’han iniciat les obres de la següent fase de la Sabana-Sahel, que inclourà la finalització de la  passera ja esmentada i la construcció de la zona exterior del nou hàbitat per a lleons. Les obres finalitzaran el 2019 amb l’ampliació i naturalització de l’hàbitat per als elefants.

Més informació aquí


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar