30/07/2021

El Zoo inicia el seu pla de restauració saludable inaugurant el restaurant de La Dama

Està especialitzat en cuina de proximitat i forma part de la conceptualització del Nou Model de Zoo, encetant un pla de restauració saludable, sostenible i mediterrània

El nou centre de restauració i la seva oferta estan alineats amb els principis de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que aquest any recau a Barcelona

La Dama garantirà una experiència gastronòmica i social segura gràcies a la seva gran terrassa, la limitació de l’aforament i a un sistema de reserves per a la sala interior

El Zoo de Barcelona ha inaugurat el nou restaurant La Dama, el primer centre del parc que aplica el Pla de Restauració Saludable elaborat en el marc del Nou Model de Zoo. En aquesta línia, La Dama, vincula la restauració a la sostenibilitat i la proximitat, potenciant el coneixement i la sensibilització de la conservació dels ecosistemes, en especial el del Mediterrani. Aquest Pla de Restauració Saludable, una eina cabdal per a millorar i ampliar l’experiència dels visitants del Zoo, s’anirà aplicant a la resta de centres durant els pròxims mesos. La inversió realitzada en La Dama és de 917.847€.

El Nou Model de Zoo, aprovat el maig de 2019, projectava el Zoo com un equipament de referència de la sostenibilitat de la ciutat, que permeti explicar i difondre les polítiques ambientals. La Dama fa realitat aquesta projecció, segons la qual els punts de restauració del Zoo han de ser claus a l’hora de fer una contribució divulgativa, a través d’una alimentació saludable, en l’adopció d’hàbits alimentaris respectuosos i responsables per part de tothom, i en especial dels infants. Així, el nou restaurant està enfocat segons el tercer pilar clau del Nou Model, la millora de l’experiència dels visitants.
 
En aquest sentit, el nou Pla de Restauració saludable es basa en una oferta gastronòmica que fomenti la dieta mediterrània, incorporant l’equilibri i la salut com a criteris alimentaris i disminuint la proteïna alimentària. La base de l’oferta gastronòmica són els aliments de temporada, els productes de proximitat i els bio i ecològics, i oferint alternatives per a les intoleràncies alimentàries i les diferents sensibilitats, com el vegetarianisme i el veganisme.

El nou restaurant, situat a la plaça de la Dama del Paraigua, disposa d’una terrassa en un ampli espai enjardinat, i té una capacitat total de 240 persones, tot i que actualment, per motius sanitaris, a l’interior només hi podrà haver un 50% de l’aforament. Per garantir la màxima seguretat, el restaurant permet fer reserves al seu espai interior, escollint una franja horària determinada. El restaurant oferirà dinars entre les 11h i les 17:30h, mentre que el servei de cafeteria estarà disponible des de les 10:00h fins a les 20h, en horari d’estiu.

Menús saludables i de proximitat, en un espai que millora l’experiència del visitant

La Carta de la Dama del Zoo, inclou tota mena d’aliments, amb receptes i plats basats en la cuina de mercat, i pensat per adaptar-se a tots els gustos i necessitats. Inclou amanides fetes amb productes de proximitat, receptes de pasta de km.0, tapes per compartir i hamburgueses de proximitat, entre d’altres, amb una tria molt àmplia d’acompanyaments. El restaurant inclou també un espai de cafeteria on se serveixen entrepans freds i planxats, i gelats, entre d’altres.

El servei es basa en un model free flow com a alternativa a l’autoservei en línia, pels seus avantatges pel que fa a la reducció de cues i a la possibilitat d’oferir una major varietat de productes a disposició del visitant. L’espai free flow està format per diverses illes de productes distribuïdes per trencar el flux lineal dels clients, i s’inclou un punt de cuina en viu que permet l’elaboració de plats en directe, al punt que desitja el client. D’aquesta manera s’aconsegueix millorar-ne l’experiència final.

El nou centre posa un èmfasi especial en la informació sobre els plats i productes que se serveixen, incloent el detall del valor nutricional del plat, procedència, si és ecològic o Bio, si és vegà o vegetarià, la informació sobre al·lèrgens i la certificació de producció responsable. D’aquesta manera es millora la comunicació educativa i de sensibilització cap a la dieta mediterrània.

El Zoo, un espai de gastronomia responsable

La inauguració del nou restaurant de la Dama se suma a les accions de Barcelona en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que ha recaigut sobre la ciutat durant aquest 2021. En aquesta línia, s’incorporarà a la carta del restaurant el “Menú de les Estacions”, una de les iniciatives de la plataforma de la Capitalitat, introduint algunes de les receptes proposades i elaborant-les amb productes de temporada.

Un espai com és el Zoo de Barcelona ha de ser un referent en la potenciació de l’agricultura respectuosa amb els ecosistemes i la biodiversitat per tal de garantir que les espècies animals puguin sobreviure. Cal tenir en compte que la principal causa de desforestació al món és l’expansió de l’agricultura industrial i que la desforestació és una de les principals amenaces per la fauna salvatge.

La Dama fomenta les pràctiques sostenibles i de respecte mediambiental potenciant l’ús d’elements reutilitzables, com els gots i la coberteria, i eliminant els envasos de plàstic d’un sol ús, mantenint només aquells estrictament requerits per a l’acompliment de les mesures per la Covid-19. En aquest sentit, el Zoo s’ha adherit al repte “Beure Sense Plàstic”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i que ha estat recentment premiat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

A banda, el Departament de Sostenibilitat del Zoo està treballant en una diagnosi de l’excedent alimentari que es generi als centres de restauració del parc, amb la intenció d’aplicar accions de prevenció i d’aprofitament aquest mateix any.


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar