27/07/2018

Els visualitzadors treballen per la tolerància zero contra els habitatges d’ús turístic il·legal

La seva tasca ha permès reduir en un 70% el número d’anuncis sense llicència a les plataformes d’Internet

L’Ajuntament de Barcelona i les plataformes de lloguer turístic s’han compromès a treballar cap a la tolerància zero amb els pisos turístics il·legals, i a explorar tots els mecanismes possibles de col·laboració per ser més àgils en retirar-los immediatament de les seves webs. La tasca dels visualitzadors, el cos de cerca activa de l’activitat turística il·legal, ha estat clau per aconseguir reduir en un 70% el número l’oferta il·legal.

El Govern municipal ha reclamat avui a les plataformes de lloguer turístic que es coresponsabilitzin amb el compliment de la llei i deixin d’anunciar pisos il·legals: “Barcelona posa una línia vermella, que és la llei, i treballarem per a la tolerància zero conjunta i col·lectiva amb les plataformes”, ha dit la tinent d’alcaldia, Janet Sanz, i per fer-ho “la ciutat vol arribar a zero anuncis d’habitatges d’ús turístic il·legals amb la complicitat de les plataformes”. Així ho han expressat els responsables municipals Janet Sanz i Agustí Colom, que han participat a una nova reunió de la Taula de Plataformes de lloguer vacacional, juntament amb els representants de Booking, Airbnb, Apartur, Homeaway, Rentalia i TripAdvisor, a més de tècnics municipals de les àrees implicades.

La missió dels Visualitzadors és la de cercar l’activitat turística il·legal per tal de garantir la millora de la convivència amb la regularització d’aquelles activitats vinculades a l’allotjament turístic, així com garantir el correcte funcionament de les activitats i usos indeguts. Entre les funcions dels Visualitzadors es troba, a requeriment de l’Ajuntament, la cerca activa d’allotjaments turístics il·legals o la visualització d’altres activitats o element de la xarxa pública i del paisatge urbà que incompleixin les ordenances municipals, entre d’altres.

70% menys d’oferta il·legal amb l’actuació inspectora de l’Ajuntament

El pla de xoc contra els Habitatges d’Ús Turístic il·legals ha permès que el número total d’anuncis sense llicència a les plataformes d’Internet s’hagi reduït de 5.875 l’any 2016 a 1.714 al juny de 2018. Aquestes dades suposen una reducció dràstica del 70%. Per tant, l’oferta massiva d’allotjament turístic que es va multiplicar exponencialment amb l’aparició de les plataformes de lloguer vacacional ha estat aturada gràcies a l’efecte dissuasiu de les mesures sancionadores desplegades.

Per plataformes, amb data de principis de juny Airbnb acumula 1.082 anuncis de pisos il·legals, Homeaway, 115, Niumba, 7, Only Apartments 18, Rentalia, 22, Tripadvisor, 46, i Wimdu, 424.
A partir d’aquesta foto fixa de l’oferta il·legal d’allotjaments turístics a Barcelona amb data de principis de juliol, l’Ajuntament ja ha enviat la petició a Airbnb i Wimdu de retirada dels seus anuncis detectats com a il·legals, i segueix treballant per a la detecció d’altres anuncis que hagin pogut sorgir en aquestes darreres setmanes.

Dos anys d’aplicació del pla de xoc

En el balanç de dos anys de l’aplicació del pla de xoc contra l’activitat il·legal d’habitatges d’ús turístic, engegat al juliol de 2016 amb eines per actuar amb més agilitat, eficàcia i eficiència contra l’oferta submergida, es va fer públic que s’han dictat 4.148 ordres de cessament, s’ha comprovat que 2.129 emplaçaments –més de la meitat– l’han acatat voluntàriament i han deixat d’operar i s’ha dictat 226 precintes, fet que posa de manifest l’efectivitat de l’actuació municipal.

La Taula de Plataformes de lloguer vacacional es va crear al maig de 2017 com a espai de diàleg estable entre l’Ajuntament i les principals plataformes d’anuncis d’habitatges de lloguer turístic que operen a la ciutat per impulsar conjuntament accions de millora del sector i actuacions en favor de Barcelona com a destinació de turisme sostenible.


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar