26/01/2018

Enriquiment ambiental per als animals amb els arbres de Nadal i els residus vegetals de la poda

El Zoo es troba en plena campanya anual de poda i està previst podar 101 arbres i 44 palmeres fins al 15 de març

L’enriquiment ambiental és un procés dinàmic que té per objectiu augmentar les oportunitats conductuals dels animals perquè puguin desenvolupar els comportaments i habilitats pròpies de la seva espècie. Els animals observen i juguen amb diferents objectes que es col·loquen puntualment o de manera permanent a les seves instal·lacions.

Les fulles, branques i troncs fruit de la poda, o els arbres de Nadal recollits per l’Ajuntament, tenen un segon ús com a enriquiment de la conducta dels animals, que donen la benvinguda a les novetats que els ofereixen regularment els seus cuidadors i cuidadores.

El cicle es tanca quan s’escombren les instal·lacions i les restes vegetals finals, ja sense ús al Zoo, s’ajunten amb la resta de residus vegetals generats al parc i es transporten des del Punt Verd del Zoo a la planta de compostatge on es convertiran en adobs de terres de cultiu o jardineria.

Pla de gestió del risc i podes al Zoo de Barcelona

El Zoo de Barcelona encarrega anualment a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins l’elaboració d’un Pla de gestió del risc de l’arbrat. Aquest Pla l’elabora un tècnic especialista amb experiència en arboricultura que estudia cadascun dels exemplars que tenim al Zoo per valorar el risc de caiguda, o de trencament de branques en alçada.

Després d’aquesta valoració, que queda enregistrada en una base de dades, en un plànol  geolocalitzat i en un document escrit, es planifica la poda que s’ha de fer o les tales que són urgents i imprescindibles.

L’any 2017 es van talar 8 arbres i enguany se’n talaran 8 més, ja que podrien afectar a persones, animals o infraestructures. D’altra banda, per tal que no disminueixi la massa arbòria  s’han plantat nous exemplars d’espècies diverses, que donen també varietat a la col·lecció. Concretament s’han plantat 17 arbres en diferents punts del jardí:

•    3 Magnolia grandiflora
•    3 Tipuana tipu
•    2 Brachychiton rupestris
•    1 Handroanthus heptaphyllus
•    1 Acacia caffra
•    5 Choricea speciosa
•    2 Tamarix africana

El Zoo vetlla per garantir la seguretat de l’espai i per assegurar una bona salut dels seus arbres, seguint en tot moment les directrius de Parcs i Jardins i l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació aquí

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar