14/05/2021

Estratègia de conservació i gestió de la COVID, eixos de la participació del Zoo al congrés d’AIZA

El Director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, ha manifestat la discriminació que pateixen els Zoos en comparació amb altres institucions científiques culturals

L’equip del Zoo ha compartit la seva experiència al voltant de la conservació, l’actuació veterinària davant la Covid-19 en espècies zoològiques, i el coneixement en la vessant educativa amb els més de 350 participants

L’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) ha conclòs avui el seu congrés anual, que s’havia de celebrar a Barcelona però que, finalment, s’ha realitzat online per les mesures de seguretat davant la Covid-19. Tot i això, el Zoo de Barcelona ha mantingut  un paper destacat en el desenvolupament del congrés, que ha comptat amb més de 350 participants de 36 zoos i aquaris membres d’AIZA, de la qual el Zoo de Barcelona n’és membre fundador. També hi ha participat representants de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), o el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, entre d’altres.

El Director del Zoo, Antoni Alarcón, ha moderat la taula rodona de cloenda de congrés, sota el lema “Amb la mirada posada al futur”, on ha defensat que els Zoos “són una institució científica i cultural essencial per a la preservació de la biodiversitat” i ha manifestat la discriminació que pateixen davant d’altres institucions, com poden ser els museus. A més, ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica, present en el congrés, la creació d’un segell per acreditar aquells Zoos que actuen com a centres per a la conservació de la biodiversitat, com és el cas del de Barcelona.

Conservació, veterinària i educació: compartint l’experiència de Barcelona


La participació del Zoo en els diferents debats i ponències del congrés ha tingut 3 eixos alineats als grups de treball de l’AIZA: conservació, veterinària i educació, conservació, a més del grup d’aquaris. En aquest sentit, el Cap de Recerca del Zoo, Josep Maria Alonso, ha realitzat la ponència “Estratègia One Plan Approach en els projectes de Conservació del Zoo de Barcelona”, en la qual ha explicat el paper que juguen les institucions zoològiques, especialment el Zoo de Barcelona amb el seu nou model, per garantir la viabilitat de supervivència d’algunes espècies en estat salvatge.

En un context de degradació dels hàbitats naturals, cal mantenir i reproduir exemplars ex situ, fora del seu medi, per tal de garantir-ne la seva supervivència futura. És en aquest context que les institucions zoològiques aporten el seu coneixement i s'integren plenament en el desenvolupament dels plans de conservació. Aquesta és l'estratègia definida per la UICN com a "One Plan Approach". Alonso ha donat a conèixer el projectes de conservació del Zoo de Barcelona i els resultats més rellevants obtinguts en aquesta estratègia conservacionista.

Per la seva banda, el cap del servei veterinari del Zoo, Hugo Fernández, ha explicat  com es va gestionar l’aparició al Zoo d’un brot de SARS-CoV2 el passat mes de novembre. Aquest brot va infectar als lleons, sense cap conseqüència per a la seva salut, i va generar sinèrgies amb experts internacionals com el Servei Veterinari del Zoo del Bronx (EUA). La coordinació a l’inici de la pandèmia amb el Centre de Recerca de Sanitat Animal (CRESA) per establir un procediment per fer diagnòstics de COVID-19 als animals, juntament amb una bona gestió dels exemplars del Zoo, va facilitar una ràpida obtenció dels resultats i de la seva diagnosi. D’altra banda, Fernandez ha exposat també quina és la situació actual de la Covid-19 en espècies zoològiques.

Per últim, la tècnica en educació Ester Balañà, ha compartit amb els assistents com va ser l’adaptació del Zoo a la Covid-19 des d’un punt de vista de l’equip educatiu i de manera col·lateral la resta del Zoo. Durant el confinament es va desenvolupar un proposta en línia, l’Activizoo, que va aconseguir més de 16.000 visites en els gairebé 6 mesos que el recinte va estar tancat al públic. Un cop represa l’activitat, s’ha treballat en noves tipologies i organització de les activitats obertes als visitants, s’han adaptat els protocols dels Casals i, finalment, s’han potenciat les connexions amb les escoles amb activitats en línia.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar