17/05/2019

Fisidabo 2K: més de 2.000 estudiants transformen les atraccions en un gran laboratori de Física

És la segona edició d’aquest projecte científic, organitzat conjuntament pel Tibidabo amb el grau en Enginyeria Física de la UPC i Ciència 360

El Parc d’Atraccions Tibidabo s’ha convertit durant el dia d’avui en un gran laboratori científic, que ha permès a més de 2.000 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat realitzar diversos experiments de física utilitzant les atraccions del Parc. La jornada d’experimentació Fisidabo 2K, organitzada pel Parc conjuntament amb el grau d’Enginyeria Física de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i Ciència 360 té com a objectiu que els i les alumnes aprenguin física prenent part del procés d’aprenentatge de forma activa en un entorn lúdic.

D’aquesta manera, aquells conceptes que poden ser difícils d’explicar a la pissarra de l’aula es poden experimentar en primera persona, i són els propis alumnes els que poden calcular i mesurar els conceptes. Es tracta d’un aprenentatge accessible i, alhora, flexible, aportant creativitat i innovació, però amb tot el rigor acadèmic. Així, es manté la motivació dels alumnes i es té en compte, també, un component social a l’hora de realitzar l’aprenentatge. 

24 propostes d’experiments
 
Els estudiants han realitzat 24 propostes d’experiments i han pogut, entre d’altres experimentacions, comprovar la 2a Llei de Newton amb el moviment dels eixos del Diavolo, calcular l’acceleració, velocitat i potència de la Muntanya Russa, estudiar la força dinàmica del Piratta o el moviment circular del Viking.

Aquest ha estat el segon any de gran abast escolar del Fisidabo, després de l’experiència d’edicions anteriors amb el projecte Fisidabo Hipàtia, realitzat per alumnes del Batxillerat internacional del programa de Ciències i Matemàtiques CELLEX. Aquest any, el vuitè consecutiu que s’ha celebrat, 6 equips d’estudiants han portat a terme l’experiment que ells mateixos han creat i dissenyat, utilitzant també les atraccions del Parc. En les passades edicions, dos d’aquests projectes han tingut un abast internacional, arribant a publicar-se a la reconeguda revista European Journal of Physics.

Les condicions meteorològiques d’avui al cim del Tibidabo han dificultat el ple desenvolupament de les experimentacions programades. És per això que el Parc i els organitzadors del Fisidabo han habilitat els dies 13,14 i 20 juny perquè les escoles participants que vulguin puguin tornar a concloure els exercicis previstos.

Fisidabo Lab Show - Activitats científiques en família el cap de setmana

En la mateixa línia, el diumenge 19 s’ha preparat el Fisidabo Lab Show, una sèrie d’activitats científiques participatives creades a partir dels continguts curriculars específics d’educació primària i destinades a tota la família.

Entre les activitats destaquen els tallers participatius “Som energia neta”, una cursa amb cotxes de joguina que pretén conscienciar sobre la contaminació a les ciutats, i el taller “Som al laboratori”, on tothom que participi podrà fer de científic i científica a un laboratori molt particular.

A més, entre les 13h i les 15h a la Plaça dels Somnis, tothom podrà gaudir d’un espectacle de divulgació científica anomenat “Som molècules amb potes”, que explicarà de forma original diferents reaccions químiques dels elements que ens envolten, com per exemple, el procés que fan les molècules per tal de bescanviar els seus àtoms.

Web del Fisidabo 2K:
Els 24 experiments, en detall.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar