01/07/2016

La Fundació Barcelona Zoo atorga més de 80.000€ en beques

S’han entregat la beca Floquet de Neu al millor treball de recerca en primats, la beca Antoni Jonch, destinada a projectes de recerca en fauna autòctona i les beques del Programa de Recerca i Conservació (PRIC)

La Fundació Barcelona Zoo ha atorgat les beques que destina anualment a projectes de recerca, conservació, protecció i preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat. Les beques entregades són la Floquet de Neu, la beca Antoni Jonch i les beques PRIC, i en total són 10 els projectes seleccionats pel jurat, del conjunt de 25 sol·licituds rebudes. La Fundació aportarà 81.837 € per finançar els 10 projectes d’aquest any i, en total, ja són 743.406€ els diners que s’han destinat a beques des de 2009.

Actualment el Zoo té un pressupost anual de 300.000€ per aquestes tres tipologies de beques i programes diversos de conservació d’abast internacional, una xifra que mostra l’interès i la tasca que realitza el Zoo de Barcelona. Tal i com afirma la Directora General per a la Conservació de la Natura (UICN), Inger Andersen, “l’abast de la recerca que duen a terme els zoos és realment impressionant i fonamental per a la protecció i la preservació de les nostres espècies més amenaçades”.  

La beca Floquet de Neu és la més longeva de les que s’entreguen, aquest any s’ha celebrat la seva 12a edició, i està destinada al millor treball de recerca en primats. El projecte seleccionat, dotat amb 9.000€, ha estat “L'avaluació de l’espai-temporal de la disponibilitat i qualitat dels aliments de ximpanzé en un hàbitat sec, obert i estacional”, de la investigadora Adriana Hernández Aguilar, de la Universitat de Oslo, Noruega.

També s’ha atorgat la beca Antoni Jonch, en memòria del que va ser director del Zoo de 1965 a 1987, dedicada a projectes de recerca en fauna autòctona. En aquesta 4a edició de la beca, el jurat ha decidit entregar-la al projecte: “El microbioma epidèrmic com a nova eina per avaluar els efectes de la contaminació i les invasions biològiques sobre la salut dels peixos dels rius mediterranis”, de l’investigador Alberto Maceda Veiga de la Universitat del Barcelona. La dotació econòmica corresponent a aquesta beca és de 6.000€.

Per últim, també s’ofereixen les beques del Programa de Recerca i Conservació del Parc Zoològic de Barcelona (PRIC), que en la seva 8a edició, ofereixen ajuda a aquells projectes que s’adeqüin a les línies d’investigació que la Fundació vol impulsar. S’han seleccionat 8 projectes, que es repartiran un total de 66.837€. La relació dels projectes guanyadors de les beques PRIC és la següent.

1. Variació temporal dels hàbits tròfics del dofí més amenaçat de l'Atlàntic sud-occidental (Pontoporia Blainville) en l'àrea d'influència del Riu de la Plata. Massimiliano Drago (Universitat de la República, Uruguai) / GRCGVM (Universitat de Barcelona)

2. Noves tecnologies per a vells treballs. Ús de gravadors automàtics per a la detecció i cens d'espècies rares i amenaçades. El cas de l'alosa becuda a Lleida i altres poblacions petites. Joan Trava Díaz (Grup d'Ecologia Terrestre, Universitat Autònoma de Madrid)

3. Identificació mitjançant càmeres trampa de les comunitats de ximpanzés i dels corredors ecològics a la reserva transfronterera del Fouta Djallon (Senegal i Guinea). Fase I. Liliana Pacheco (Institut Jane Goodall)

4. Biodiversitat i fenologia de Insecta al Parc Natural de la Serra de Collserola. Seguiment de fauna, monitorització permanent del clima per estrats i activitats pedagògiques. Jorge L. Mederos López (Museu de Ciències Naturals de Barcelona)

5. Etiquetatge de la tonyina vermella de l'Atlàntic al Mar Mediterrani a través de l’ús de satèl·lits i càmeres de marcatge. Barbara A. Block (Stanford University)

6. COBED: Cognició, benestar i educació. Colell Mimó (Universitat de Barcelona) 

7. Banc Biològic del Zoo de Barcelona. Manel López Béjar (Universitat Autònoma de Barcelona)

8. Riscos i gestió de les invasions biològiques vinculades al comerç d'animals de companyia. Alberto Maceda Veiga (CRARC)

 

 

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar