05/03/2020

La Fundació Barcelona Zoo organitza un simposi internacional sobre el dragó de Komodo

Experts mundials de la comunitat científica i zoològica debatran a Barcelona sobre la conservació d’aquest rèptil el pròxim 5 de març

El Zoo de Barcelona forma part del programa de conservació (EEP) d’aquesta espècie, organitzat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA)

La Fundació Barcelona Zoo organitza i patrocina una jornada de debat sobre la conservació del Dragó de Komodo, on experts de la comunitat científica i zoològica posaran en comú les pràctiques i sistemes de gestió per a la conservació d’aquest rèptil, considerat el llangardaix més gran del món. Els ponents presentaran l’actualitat, els últims coneixements i el futur de la conservació del dragó, així com el benestar i la seva patologia rellevant d’aquest animal, que actua com a espècie paraigua en la conservació del seu hàbitat i la resta d’espècies que hi cohabiten.

A la jornada hi participarà Achmad Ariefiandy, cofundador i Project Manager del Komodo Survival Program, el Dr. Tim Jessop, professor de la Universitat de Deakin, el Dr. Xavier Manteca, professor de Ciència Animal i dels Aliments a la Universitat Autònoma de Barcelona, Williem Schtaftennar, consultor veterinari amb més de 25 anys d’experiència al Zoo de Rotterdam, i el Dr. Gerardo Garcia, conservador de vertebrats inferiors i invertebrats del Zoo de Chester, expert en la conservació de rèptils i amfibis i ex-membre de l’equip de professionals del Zoo de Barcelona. (podeu consultar els seus currículums ampliats aquí)

El workshop tindrà lloc al Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (Av. República Argentina 21-25) i és de lliure accés, només ha calgut inscriure’s prèviament. 

El dragó de Komodo, una espècie amenaçada

La població actual del dragó de Komodo s'estima entre 5.000 i 6.000 exemplars i, malgrat que més de la meitat d'ells viuen dins els límits del Parc Nacional de Komodo, que comprèn la majoria de les illes habitades per l'animal, tots els estudis elaborats les darreres dècades assenyalen una progressiva minva en els efectius i en l’àrea de distribució.

Els motius d'aquesta davallada són d’origen humà: destrucció de l’hàbitat a causa de la transformació d'àrees naturals en conreus, fragmentació de les poblacions per l'augment progressiu dels nuclis urbans, disminució de les preses a causa de l'excés de caça i fins i tot la captura d'exemplars per subministrar al tràfic il·legal d'animals de companyia.

Es tracta d’una espècie amenaçada, i catalogada com a vulnerable a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). A més, l’Associació Europea de Zoo i Aquaris (EAZA) ha inclòs al dragó de Komodo ha consolidar un Programa Europeu per a Espècies en Perill (EEP) amb l’objectiu de treballar de manera conjunta en la seva conservació, del que el Zoo de Barcelona en forma part.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar