22/05/2018

La instal·lació dels orangutans del Zoo, finalista dels premis FAD d’arquitectura

El jurat dels premis destaca la fusió arquitectònica i paisatgística de la instal·lació, a l’hora que es garanteix el màxim benestar dels animals

La instal·lació dels orangutans del Zoo de Barcelona, obra de Joan Forgas Coll i Dolors Ylla-Català, ha estat nominada als prestigiosos premis FAD d’arquitectura, en la categoria de “Ciutat i Paisatge”. El jurat ha valorat que la instal·lació uneix tot allò necessari perquè “els animals mantinguin condicions de vida òptima, a la vegada que permet l’observació dels seus hàbits”. El resultat “és una fusió d’arquitectura i paisatgisme que, d’una banda és resistent, d’altra, és acollidora tant pels habitants com pels visitants”.

El disseny de la instal·lació es va realitzar seguint criteris que garanteixen el màxim benestar dels animals i la màxima flexibilitat en l’aprofitament de l’espai. La seva superfície total és de 1.100 m2 i consta de 4 zones principals, 2 exteriors i 2 interiors, el que permet observar el grup d’orangutans durant tot l’any, amb independència de la climatologia, des dels 5 punts de visió semi-coberts habilitats.

Les zones exteriors estan totalment naturalitzades, amb una barrera vegetal que delimita l’àrea i que recrea una ribera natural, feta amb pedra artificial i roques naturals. Una cascada principal de 4 metres d’alçada i un suau salt d’aigua refresquen l’ambient. S’han instal·lat també elements d’enriquiment com troncs cordes i plataformes de fusta que permeten als orangutans recrear el seu comportament natural. A més, per primera vegada, s’han fet servir una varetes gruixudes de ferro que permeten un balanceig similar al de les branques dels arbres, i que faciliten el desplaçament del orangutans els estrats superiors de la instal·lació.

L’orangutan, en greu perill d’extinció

Els orangutans de Borneo (Pongo pygmaeus) que es poden veure al Zoo, són endèmics d’aquesta illa del sud-est asiàtic. Està catalogat a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com una espècie en perill d’extinció al seu medi natural. Actualment queden algunes poblacions molt reduïdes i disperses a l’Illa de Borneo, amenaçades per la intensa tala d’arbres, la crema de la selva, la caça furtiva i la comercialització de les cries al mercat negre.

El Zoo de Barcelona és un referent de primer ordre dintre del Programa Europeu d’Espècies en Extinció (EEP) dedicat a l’orangutan per part de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris. També forma part de la GRASP, la Societat per la supervivència dels Grans Simis (GRASP).
 Tornar al llistat de notícies

 
Pujar