09/04/2019

L’AIZA reconeix el Zoo pel projecte de conservació del Fartet al delta del Llobregat

Aquest projecte es desenvolupa en el marc del conveni de col·laboració que van signar el 2018 la Fundació Zoo i el Consorci

L’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) ha atorgat al Zoo de Barcelona el premi de Conservació 2019, pel projecte de conservació del fartet al Delta del Llobregat. Aquest premi, a més de l’aportació econòmica és un reconeixement a un projecte interdisciplinar, col·lectiu i col·laboratiu, que contribuirà a la salvaguarda dels ecosistemes deltaics i de les espècies més vulnerables i necessitades de ajuda, com és el cas del fartet. El 6.000 de la dotació es destinaran íntegrament al projecte.

El projecte va tenir una puntuació destacada respecte les altres candidatures, per abordar la protecció d’aquest espècie amenaçada, des de la millora del seu hàbitat, la cria en captivitat, la recerca per la conservació i l’educació.

El fartet és un peix endèmic de la península ibèrica, distribuït en petites poblacions aïllades pels aiguamolls del litoral mediterrani, des d’Almeria a l’Alt Empordà.  Al delta del Llobregat es va donar per extingit als anys 70 del segle passat, tot i que, afortunadament els darrers exemplars van ser recollits per particulars que els van mantenir en aquaris. L’any 1995 es va excavar una bassa a l’espai natural del Remolar-Filipines on es van alliberar una part dels individus conservats en captivitat i va començar el retorn del fartet al Delta.

El projecte de conservació del Zoo

El 2008 es va iniciar el projecte de recuperació del fartet al delta del Llobregat, basat en la cria en captivitat de l’espècie en unes instal·lacions situades a la pineda del Remolar i l’alliberament progressiu en els anys següents en diverses basses i llacunes litorals. En paral·lel, l’any 2009 s’inicia el programa pedagògic “Salvem el Fartet”, consistent en la cria en captivitat en petits aquaris instal·lats a les aules de les escoles, amb l’objectiu, entre d’altres, de donar a conèixer aquesta espècie emblemàtica del delta entre la població escolar i alhora prendre consciència de les problemàtiques ambientals que poden afectar-la.

És per això que l’any 2018 es va implicar al Zoo de Barcelona, com a entitat especialitzada en la reproducció de fauna salvatge, en la reproducció en captivitat d’aquesta espècie.  El conveni de col·laboració signat entre les dues entitats permetrà tenir, els propers anys, un estoc de fartets suficient per continuar amb la repoblació de basses i aiguamolls del Delta. A la vegada el conveni preveu la participació de més centres educatius en el programa “Salvem el Fartet”.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar