31/01/2017

L’Avió del Tibidabo marxa per primera vegada de l’aeroport del Parc

L’emblema del Parc serà rehabilitat per tornar aquesta primavera amb una cara nova

Després de recórrer milions de kilòmetres i amb 88 anys d’història, l’Avió del Tibidabo deixa per primer cop l’hangar del Parc d’atraccions. L’emblema del Parc i icona de l’skyline de la muntanya del Tibidabo serà rehabilitat per tornar aquesta temporada amb una cara nova. 

El segon tinent d’alcalde i President de B:SM, Jaume Collboni, ha destacat el simbolisme i la trajectòria de l’Avió que ja ha donat l’equivalent a “20 voltes al món”. Així mateix, Collboni ha puntualitzat que “aquest avió reprodueix el que va ser el 1928 el primer pont aeri de Barcelona-Madrid”. 

D’altra banda, el President de B:SM, Jaume Collboni, ha assegurat que “l’avió del Tibidabo es rehabilitarà sense perdre l’essència del que va ser per molts barcelonins i barcelonines el seu primer viatge aeri”.

L’atracció emblemàtica del Parc serà transportada en un tràiler fins la nau de treball on s’hi faran les rehabilitacions necessàries que contemplen tant aspectes operatius com de imatge i disseny. En concret, està prevista la renovació del fusellatge, la decoració de l’interior, el pintat de l’estructura metàl·lica i tematització del seu entorn per tal que el viatge en aquest avió ens transporti al seu passat històric.

Des de les 9 h del matí han començat les principals actuacions per despenjar l'avió, i al llarg del dia es procedirà el desmuntatge de les ales i els alerons de la cua. A partir d'aquest moment es prepararà el trasllat de l’avió fora del Parc.

Història de l'avió del Tibidabo

Es va inaugurar el 23 de setembre de 1928, just un dia abans de les festes de la Mercè, i l’esdeveniment es va convertir en una primícia: tan sols uns mesos abans un avió pràcticament idèntic havia estrenat el pont aeri entre l’Aeroport d’El Prat i el de Carabanchel, a Madrid.

Només en els darrers 5 anys, l’avió del Tibidabo ha rebut a gairebé mig milió de visitants, ha fet 47.000 viatges i ha donat més de 140 mil voltes que són més de 18.000 km recorreguts. Es calcula que al llarg de la seva història, des de l'inici del seu funcionament, l'avió del Tibidabo ha recorregut l'equivalent a 20 voltes al món.

L’objectiu era que la ciutadania pogués gaudir d’un viatge que en aquella època feia molt poca gent i, de fet, quan algú pujava a l’Avió del Tibidabo ho explicava com una experiència vivencial autèntica. L’Avió va ser l'última gran obra del Dr. Andreu i és potser una de les atraccions més emblemàtiques del Parc d'Atraccions. El dia de la inauguració a l’any 1928 es va anunciar als visitants que l’avió "us portarà com un gegantí ocell sobre una panoràmica increïble i notareu les sensacions que es donen en els viatges aeris". Construït als Tallers Estrada, de Sarrià i projectat per l’enginyer Fath, sota la direcció de Marià Rubió, llavors enginyer en cap, és una rèplica del primer aparell que va fer el trajecte Barcelona Madrid.

La principal característica de l’avió és que l’impuls es genera per la seva pròpia hèlix, i a l'interior conserva elements originals com ara l'estació radiotelefònica de 1933.  La imatge de l’avió ha anat canviant al llarg del temps. Curiosament, el disseny original de l’avió era en color groc i amb les reformes que s’han anat realitzant al llarg dels últims temps s’ha convertit en l’emblemàtic avió vermell que coneixem i que és una de les principals senyes d’identitat del Parc.

Per obtenir el vídeo, cliqueu aquí

Per obtenir més imatges, cliqueu aquí

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar