12/05/2020

Mor Vieja, la ximpanzé més longeva d’Europa

La ximpanzé va arribar fa 55 anys procedent Guinea Equatorial

Un animal no només estimat pels seus cuidadors sinó enormement respectat pels seus companys de grup

La Vieja ha estat un testimoni de primera fila de tots els canvis que el Zoo de Barcelona ha experimentat en aquest darrer mig segle


El passat dimecres 6 el Zoo de Barcelona va perdre la ximpanzé Vieja, un dels habitants més il·lustre, veterà i estimat i l’animal més longeu de la seva espècie que hi havia registrat actualment a totes les institucions zoològiques d’Europa.

Uns dies abans va iniciar un procés de postració que va anar evolucionant cap a un estat cada cop més debilitat i que, malgrat l’atenció dispensada pels veterinaris, no es va poder revertir.
 
Procedent de Guinea Equatorial


La ximpanzé Vieja va arribar fa 55 anys, l’estiu de 1965, procedent Guinea Equatorial, aleshores una colònia espanyola que mantenia amb la península un intercanvi constant de tota mena de productes, materials i també animals, en un context social molt diferent de l’actual i quan el moviment d’animals no estava tant estrictament regulat per la legislació internacional com avui.

Malgrat el seu nom, la Vieja va arribar a Barcelona sent un animal molt jove, però sempre es va caracteritzar per tenir el pèl de color més clar que els seus congèneres al Zoo, d’un to grisenc que li donava l’aspecte d’una venerable matriarca coberta de cabells blancs. D’aquí el seu nom que, d’alguna manera ha acabat per ser definitori, quan s’ha convertit en la ximpanzé més vella del continent.

Durant aquests anys ha estat un animal no només estimat pels seus cuidadors sinó enormement respectat pels seus companys de grup, que sens dubte veien en ella un animal expert ple de saviesa. La Vieja va tenir sis fills al llarg de la seva vida al Zoo i va ser una molt bona mare. Dues de les seves filles, la Princesa i la Kala, han format part també durant molts anys del grup de ximpanzés del Zoo i han estat membres importants d’aquest. La més jove, la Kala, nascuda el 1993, sobreviu a la seva mare i sens dubte serà qui més la trobi a faltar.

Testimoni de la conscienciació per la biodiversitat

La Vieja ha estat per tant un testimoni de primera fila de tots els canvis que el Zoo de Barcelona ha experimentat en aquest darrer mig segle, que han estat molts i molt importants. La visió del món sencer cap als ximpanzés, la resta d’espècies i la natura en general, s’ha transformat radicalment des d’aleshores i la humanitat ha incrementat de manera espectacular els seus coneixements sobre els perills que amenacen la biodiversitat així com la seva conscienciació per lluitar per la preservació de la natura.
Avui, el Nou Model que el Zoo de Barcelona està desplegant vol canviar el paradigma  i treballar allà on hi han els problemes que amenacen la biodiversitat,  incrementant el treball de la conservació amb les espècies amenaçades a la mateixa natura.

Aquesta ximpanzé ha estat molts anys ambaixadora de la seva espècie a Barcelona i també ha col·laborat a conscienciar als nostres visitants envers els problemes que pateixen els seus congèneres.

Els ximpanzés, espècie en perill d’extinció


Els ximpanzés són un exemple paradigmàtic d’aquesta situació crítica que experimenten les espècies animals al planeta. La UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) la classifica com a espècie en perill d’extinció, amb poblacions minvants a tota la seva àrea de distribució. El desenvolupament industrial i humà que experimenta el seu hàbitat, l’ocupació dels indrets on viu per activitats com la mineria i l’explotació de la fusta de les selves, el canvi climàtic, l’alteració del seu hàbitat i també la caça que encara pateixen, ja sigui amb destí al comerç il·legal o per menjar, són algunes de les principals amenaces que afronten els ximpanzés.

Per aquest motiu, el Zoo de Barcelona, a través de la seva Fundació, fa anys que inverteix esforços i recursos en col·laborar amb diversos projectes de conservació in situ, de la mà de diferents organitzacions i entitats científiques. Així, s’han desenvolupat projectes, al Parc Nacional de Comoé a Costa d’Ivori amb la Universitat de Würzburg , a l’estació biològica a l’illa de Jabul a Sierra Leone,  al Senegal amb l’Institut Jane Goodall Espanya i a Zàmbia dins de  L’International Primate Heart Project.


Tornar al llistat de notícies

 
Pujar