08/11/2016

Neix al Zoo un altre mangabei gris de coroneta blanca, la tercera cria d’en Racky

Es tracta de la tercera cria d’aquesta espècie amenaçada que neix en els últims cinc mesos en la galeria dels petits primats

El Zoo de Barcelona ha donat la benvinguda a la tercera cria de mangabei gris de coroneta blanca d’aquest any, a la galeria dels petits primats. Totes tres cries són del mascle Racky i la mare aquest cop és la Kasi, la femella més veterana del grup. Els mangabeis grisos de coroneta blanca són una de les espècies de primats més amenaçada del món i originàries de l’Àfrica Occidental. Actualment l’espècie es troba en perill d’extinció però degut a l’explotació de les seves selves i la caça il·legal aquesta població silvestre està en procés de saltar a la categoria d’espècie en perill crític d’extinció per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN). La cria va néixer el passat 31 d’octubre i actualment es troba en un bon estat de salut i enganxada a la seva mare. 

En aquests darrers cinc mesos també van néixer  dues altres cries de mangabeis grisos de coroneta blanca: el Ragnar, un mascle nascut el juliol i l’Eku, una femella nascuda l’agost, són també cries d’en Racky, un mascle de 12 anys que dintre de la col·laboració que es fan en els programes de l’EEP. En Racky va arribar procedent del Zoo d’Accra, a Ghana, al Febrer 2014, i està demostrant ser un magnífic protector de la seva gran família. 

Èxit de conservació i reproducció 

Actualment l’espècie està catalogada en la llista vermella de UICN en perill d’extinció i es una de les 25 espècies de primats més amenaçada del món. És per això que es prioritari pel Zoo de Barcelona realitzar accions que permetin l’accés al coneixement i estat d’aquesta espècie, així com la importància de treballar en favor de la seva conservació.

L’Associació Europea de Zoo i Aquaris (EAZA) manté diferents programes a nivell europeu per la conservació i reproducció d’animals en perill d’extinció, entre els que es troba el del mangabei gris de coroneta blanca, coordinat des del Zoo de Barcelona, per la Dra. Maria Teresa Abelló.  L’objectiu és mantenir una població suficient i sostenible a Europa per contribuir a la conservació de l’espècie.

En aquest sentit, s’ha aconseguit recuperar la capacitat reproductora d’exemplars en captivitat, que haguessin estat incapaços de reproduir-se o de cuidar adequadament a les seves cries, contribuint amb èxit a la pervivència i preservació de l’espècie. 

Actualment el Programa de Conservació i de Reproducció Europeu d’aquesta espècie manté una població de 90 exemplars (36 mascles i 54 femelles) en 13 institucions zoològiques europees membres de l’EAZA i del Zoo d’Accra. Aquest programa col·labora amb la conservació in situ de l’espècie a través de l’Associació per la Conservació dels Primats de l’Oest Africà (WAPCA), on és membre el Zoo de Barcelona. Així mateix La Fundació Barcelona Zoo cada any financia el viatge l’estada  d’un investigador i d’estudiants de la Universitat de Barcelona que sota la direcció de la Dra. Montserrat Colell desenvolupen diferents tasques y projectes de investigació a Ghana. 

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar