29/07/2016

Neix al Zoo un mangabei gris de coroneta blanca, una espècie en perill d’extinció

El naixement de la cria mostra l’èxit del Programa de Conservació i Reproducció Europeu de l’espècie, coordinat des del Zoo de Barcelona 

El passat 8 de juliol va néixer al Zoo de Barcelona una cria de mangabei gris de coroneta blanca, una de les espècies de primats més amenaçada del món i originaries de l’Àfrica Occidental. La cria, que es troba en un bon estat de salut, ha estat amb la seva mare des del moment del naixement i ambdues es poden visitar a la galeria de primats. Aquest naixement és un reflex de l’èxit del Programa de Conservació i Reproducció Europeu de l’espècie, coordinat des del Zoo de Barcelona per la Dra. Maria Teresa Abelló.

La mare de la cria és la Mónika, una femella nascuda també a Barcelona el 2009 que va tenir la seva primera filla l’any passat. El pare és el Racky, un mascle de 12 anys que va arribar fa gairebé dos anys procedent del Zoo d’Accra, a Ghana, i que està alerta protegint la seva nova família patrullant el perímetre de la instal·lació amb major freqüència de l’habitual.

1 d’agost: dia del mangabei 

El pròxim 1 d’agost es celebra per primera vegada el “MAD” (Mangabey Awareness Day”) amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la situació en la que es troben diverses espècies de mangabeis. Des del Zoo de Barcelona es farà èmfasi sobre l’estat del mangabei gris de coroneta blanca al seu hàbitat natural, a l’Àfrica Occidental. L’EEP d’aquesta espècie de mangabei es coordina des de Barcelona.

Més concretament, dues subespècies de mangabei estan catalogades en perill d’extinció i altres dues en perill crític d’extinció. Conseqüentment, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha catalogat l’espècie en perill d’extinció a la llista vermella destacant així que el mangabei gris de coroneta blanca és una de les 25 espècies de primat més amenaçades del món degut a la desaparició dels boscos on habita, però també degut a la caça per al consum humà. 

Programa de Conservació i Reproducció del mangabei gris al Zoo

La Associació Europea de Zoo i Aquaris (EAZA) manté diferents programes a nivell europeu per la conservació i reproducció d’animals en perill d’extinció, entre els que es troba el del mangabei gris de coroneta blanca, coordinat des del Zoo de Barcelona, amb l’objectiu de mantenir una població suficient i sostenible de mangabei gris a Europa per contribuir a la conservació de l’espècie “ex situ” i “in situ”.

Es va iniciar al 1999 amb 41 individus agrupats en 10 institucions diferents, dels quals només 3 grups es reproduïen de forma poc regular i amb elevades tasses de consanguinitat. Avui en dia, les últimes dades mostres que existeixen 90 individus en 15 institucions diferents, el que no només indica l’èxit del programa, sinó que s’ha de seguir treballant per millorar la variabilitat de l’espècie i per mantenir una tassa reproductiva acceptable que asseguri la viabilitat de la població, almenys, els pròxims 100 anys.

El programa va ser pioner en la conservació integral “ex situ” ja que al 2003 va incorporar-se el Zoo d’Accra, a Ghana, ubicat al rang originari de l’espècie. Aquesta incorporació va facilitar i potenciar el programa de conservació “in situ” realitzat per la WAPCA (West African Primate Conservation Action), ja que va incrementar la variabilitat genètica de la població a l’incorporar exemplars silvestres procedents de decomís. El Zoo de Barcelona és una de les institucions zoològiques membres de la WAPCA, des que es va crear l’any 2001. 

A més d’aquesta col·laboració per a la conservació “in situ” de l’espècie, la Fundació Barcelona Zoo ha atorgat, entre els anys 2011 i 2013, 3 beques PRIC per un valor de gairebé 32.000€, destinades a realitzar estudis de conducta i rehabilitació del mangabei a les instal·lacions d’Accra. 

 

Fes clic aquí per accedir als vídeos de la nova cria de mangabei

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar