04/08/2016

Neix una girafa amenaçada d’extinció al Zoo de Barcelona

Es tracta d’un petit mascle de girafa Rotschild, una subespècie catalogada en perill d’extinció per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN)

El Zoo de Barcelona ha donat la benvinguda a un girafa, nascuda el passat 13 de juliol, que ha resultat ser un mascle i que es troba en un bon estat de salut. Les girafes del Zoo pertanyen a la subespècie rothschildi, classificada en perill d’extinció per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). L’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) té en marxa un programa de conservació d’espècies amenaçades (EEP) específic per les girafes, del que forma part el Zoo de Barcelona i que actualment està coordinat pel Zoo de Gelsenkirchen (Alemanya). 

La nova cria va néixer amb total normalitat en un part d’una hora i mitja, sense que fos necessària cap mena d’ajuda o intervenció veterinària. La mare, la Nuru, s’ha mostrat atenta amb la cria des del primer moment i la petita girafa s’està alletant i desenvolupant-se amb normalitat, sortint durant certs períodes del dia a la nova instal·lació del complex Sabana Saheliana. La tria del nom comptarà amb la participació de la ciutadania, una votació popular que es farà a través de les xarxes socials i presencialment al Zoo de Barcelona. 

Durant uns dies, la cria ha estat sola amb la seva mare a les instal·lacions interiors, però a poc a poc, s’ha anat associant amb la Yalinga, la segona femella adulta amb qui es relaciona de manera tranquil·la. També ha començat a tenir contacte visual amb el seu pare, el Kayac, amb qui s’associarà quan sigui més gran per tal d’evitar algun contacte físic que pugui implicar qualsevol risc per al petit.

Espècie en perill d’extinció

Aquesta subespècie de girafes està particularment amenaçada en els seus llocs d’origen, ja que només queden 2.500 individus en llibertat, i en grups molt fragmentats a certes regions d’Uganda i Kènia. A més, en parcs zoològics només s’hi mantenen uns 500 exemplars, per la qual cosa, la tasca que mantenen com a reservoris genètics resulta cabdal en aquest cas. És per això, que el naixement d’aquesta cria al Zoo de Barcelona es pot considerar rellevant pel que fa a la conservació d’aquesta espècie.

La nova instal·lació de girafes, dins el complex de la Sabana Saheliana

Aquest és el primer naixement de girafa que té lloc a les noves instal·lacions de les girafes del Zoo. L’espai té una superfície total de gairebé 1.350 m2 entre el pati i els dormitoris. Aquesta nova instal·lació forma part d’un dels projectes més ambiciosos del Pla Estratègic del Zoo 2012-2020 un espai representatiu del bioma de la sabana on es podran observar conjuntament 3 de les espècies més representatives d’aquest hàbitat: els elefants, les girafes i els lleons, conjuntament amb altres espècies com les gaseles Dorcas, les gaseles Mohor, els facoquers, les estruços, les tortugues d’esperons i les mangostes.

L’espai biogeogràfic que s’ha agafat com a referència és la sabana del Sahel, una zona molt extensa de transició entre el desert del Sàhara, al nord, i l’estepa, al sud i que s’estén transversalment de l’oest a l’est de tot el continent africà.

El nou bioma de la sabana permetrà explicar als visitants les característiques de les diferents espècies i les relacions que s’estableixen entre elles i el seu entorn natural de manera més atractiva, reforçant la funció pedagògica del Zoo. En paral·lel, contribuirà també a un major aprofundiment en els programes de conservació i recerca que el Zoo desenvolupa en aquest hàbitat amenaçat.

Clica aquí per veure els vídeos.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar