01/12/2017

Neix una nova cria de gasela dorcas al Zoo de Barcelona

El Zoo és col·laborador principal del projecte de conservació i recuperació d’aquesta espècie al Senegal

El passat dia 15 de novembre va néixer al Zoo una nova cria de gasela dorcas (Gazella dorcas). Els pares del nouvingut, que ha rebut el nom de Júnior, són la Maribel i l’Asturiano, el mascle reproductor del grup, originari d’un centre a Astúries. Després d’uns primers intents infructuosos perquè la mare era novella, la petita gasela va aconseguir mamar i ara ja ho fa amb regularitat i es troba en perfectes condicions a la seva instal·lació. 

Des de començament d’any, han nascut a Barcelona 7 cries que s’afegeixen al pla de conservació de l’espècie. En total, la població del Zoo la constitueixen 16 femelles i 9 mascles. 

El Zoo de Barcelona és col·laborador principal del projecte de recuperació de la gasela dorcas que lidera la Estación Experimental de Zonas Áridas de Almeria del CSIC amb el suport de diversos zoos europeus. En els últims 10 anys, el Zoo ha proporcionat finançament i assessorament veterinari i pedagògic a aquest programa al Senegal, un dels països d’on és originària aquesta espècie gairebé extingida en llibertat a causa de la cacera als deserts i estepes que habita al nord d’Àfrica, Aràbia i Pròxim Orient.

Trasllat de nous exemplars al Senegal 

Aquesta setmana, s’han desplaçat al Senegal els membres del Zoo de l’anomenat “Equip espanyol” (que formen el CSIC i el Zoo), Hugo Fernández i Conrad Enseñat, respectivament veterinari i conservador de mamífers, per donar un pas més en el projecte. Aquest preveu ara el trasllat de nous exemplars des de la petita Réserve de Faune de Guembeul a la Réserve de Faune Ferlo Nord  -una extensa zona protegida de més de 6.000 km2, representativa de la sabana arbustiva característica del Sahel-, un cop transcorregut el necessari període d’adaptació al nou entorn. Aquest desplaçament és viscut amb molta emoció per les comunitats locals involucrades en el projecte i institucions que hi participen.

Réserve de la Faune de Guembeul (Senegal)

Acompanyen els tècnics del Zoo un equip de filmació  que s’encarregarà de fer un reportatge d’aquesta fase del projecte, i es disposarà també de càmeres de mostreig i material per filmar els animals dins de les caixes i durant el trasllat. Tot plegat permetrà fer un seguiment molt exhaustiu de l’operació i proporcionarà material molt interessant que podrem compartir a la tornada de l’expedició.

 

Fitxa de la Gasela dorcas sahariana a www.zoobarcelona.cat 

Més imatges i vídeo aquí 

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar