09/09/2015

Neix una nova cria de goril·la al Zoo, la quarta en els últims 6 mesos

És un fet excepcional, ja que han nascut en un període molt curt de temps i de 4 mares diferents

El Zoo de Barcelona ha donat la benvinguda a una nova cria de goril·la, nascuda el passat 2 de setembre, que ja pot ser visitada a la instal·lació dels goril·les i que es troba en perfecte estat de salut segons les primeres exploracions realitzades pels cuidadors. La mare és la Batanga, néta de Floquet de Neu, que es troba en tot moment cuidant a la seva cria, acompanyada de la Ngumbi, la seva altra filla, i l’Ebobo, el pare, al que es veu molt protector i vigilant tot el que pugui molestar a la cria.

Aquest ha estat el quart naixement de goril·la que s’ha produït al Zoo de Barcelona en els últims 6 mesos, un fet excepcional, tenint en compte que han nascut de 4 femelles diferents, en un període molt curt de temps i en un mateix Zoo. El 1r naixement de l’any va ser el de l’Akiba, nascuda el 19 de març, i durant el mes de maig, els dies 1 i 3 respectivament van néixer la Mbini i la Virunga. Aquests naixements mostren la vitalitat del grup de goril·les del Zoo i posa en valor la tasca dels professionals que se’n fan càrrec.

Al vídeo es pot veure com la Batanga, poc després de donar a llum, neteja la sang i la placenta a la seva cria, que només té uns minuts de vida, mentre encara és visible el cordó umbilical.

Precisament, durant la setmana del naixement, s’estava celebrant al zoo un casal anomenat ”Històries de cadells”, i els nens i les nenes participants van tenir l’oportunitat d’aprendre observant a la nova cria durant les seves primeres hores de vida. I van ser els nens i nenes del casal els que van posar-li nom a la cria. D’entre els 4 noms proposats pel Zoo, van decidir anomenar-la Yoko.

En perill crític d’extinció

El goril·la de plana occidental forma part de la llista vermella segons de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura, ja que es tracta d’una espècie en perill crític d’extinció. Actualment, segons la GRASP (Great Apes Survival Partnership), queden menys de 225.000 exemplars de goril·la en tot el món.
La caça furtiva i el comerç il·legal són dues de les gran amenaces que pateix l’espècie, originària de l’Àfrica Occidental, que també veu com el seu hàbitat es veu reduït degut a la tala d’arbres i la introducció de cultius. Darrerament ha incrementat la mortalitat de goril·les degut al virus d’Ebola.

El naixement de les tres cries de goril·la s’emmarquen dintre del Programa Europeu d’Espècies en Perill d’Extinció (EEP) de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris, de la que el Zoo en forma part. L’EEP manté una població ex situ de 450 individus, 200 mascles i 250 femelles, genètica i demogràficament sostenible amb l’objectiu de millorar la variabilitat de l’espècie i de mantenir una tassa reproductiva acceptable que garanteixi la supervivència de l’espècie.

Hard Rock Café Barcelona és adoptant d’honor del goril·la de plana occidentalTornar al llistat de notícies

 
Pujar