02/12/2016

Peixos molt especials arriben al Zoo de Barcelona

Arriben 26 cavallets de mar al Zoo de Barcelona en perill d’extinció

El Zoo de Barcelona acull 26 exemplars de cavallets de mar procedents de l’Institut d’Investigacions Marines de Vigo (CSIC) a l’espai Aquarama del Zoo de Barcelona. A partir d’aquest cap de setmana es podran observar dues espècies, l’una autòctona procedent de la Mediterrània (cavallet de mar de musell llarg) i l’altre procedent d’Austràlia (cavallet de mar panxut). Els cavallets de mar són peixos amenaçats en tots els mars del planeta; no només per ser molt sensibles a la contaminació, sinó també perquè se’n capturen grans quantitats per la seva utilització ornamental en aquaris i en la medicina oriental. Algunes fonts estimen 25 milions de captures anuals, el comporta que l’espècie estigui en greu perill d’extinció.

Un dels trets més característics dels cavallets de mar és la seva reproducció. L’espectacularitat de la seva parada nupcial (festeig) per trobar la parella adient finalitza amb la posada d’ous de la femella dins del marsupi del mascle. És per tant el mascle qui realitza la incubació dels ous i dóna a llum centenars de cavallets de mar en miniatura que són independents des del seu naixement.

Activitats infantils amb els cavallets de mar

Com a organització compromesa amb els animals i les seves amenaces que pateixen dins la natura, el departament d’Educació del Zoo fomenta el coneixement i la comprensió del món natural a través del propi entorn, i de forma continuada es dissenyen activitats orientades a augmentar la consciencia pública del valor insubstituïble de la natura.

En aquest sentit i durant els propers caps de setmana i durant les vacances escolars de Nadal els educadors i educadores del Parc Zoològic oferiran diferents activitats al recinte de la nova instal·lació dels cavallets als matins. Les activitats s’adrecen al públic familiar del Zoo i cada dia se’n proposaran 2 de diferents. Els horaris es podran consultar a les taquilles i pròximament al web del Zoo. 

Els més petits podran gaudir de dues activitats molt divertides,  “La capsa del tresor” que els ajudarà a conèixer la morfologia dels cavallets, i l’activitat “Cavallers de mar”, on els infants mitjançant el joc tindran coneixement de la problemàtica de la supervivència d'aquest animals marins (depredadors i riscos que els envolten).

Els majors de 7 anys també  gaudiran d’activitats molt interessants com  “Pare per sorpresa”, on els participants rebran informació sobre el meravellós procés de reproducció dels cavallets, o l’anomenada “Ens amaguem?” que té l’objectiu de familiaritzar als participants sobre les diferents tipologies de cavallets i els hàbitats on viuen.

Característiques dels cavallets de mar 

El cavallet de musell llarg, que viu al nostre litoral, és una espècie costanera d’aigües superficials que habita les algues i praderies marines properes a fons rocosos entre els 0,5 i els 15 metres de fondària. El cavallet de mar panxut procedent d’Austràlia, és també una espècie costanera que queda atrapada en piscines de roca natural quan la marea baixa i que, quan aquesta torna a pujar, es desplaça entre algues i esponges fins els 50 metres de fondària.

Morfològicament, ambdues espècies són similars. El cavallet de mar de la Mediterrània és més petit (fins a 21.5 centímetres), i els mascles i femelles presenten colors diferenciats entre ells. Aquesta espècie presenta unes espines endurides de la pell molt prominents repartides per tot el cos. En canvi, els cavallets australians són d’una mida bastant més gran (fins a 35 centímetres), i ambdós sexes no presenten aquestes espines dèrmiques i tenen coloracions molt variables.

Els cavallets de mar es desplacen mitjançant un ràpid i intens moviment de les seves curtes aletes, encara que passen una gran part del temps agafats a qualsevol element que serveixi de subjecció a la seva cua prènsil. És habitual observar-los en aquesta posició, balancejant-se al ritme de les corrents mentre esperen a les seves preses (plàncton), que succionen mitjançant el seu llarg musell.  

Per obtenir el vídeo, cliqueu aquí

Per obtenir més imatges, cliqueu aquí.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar