19/01/2017

PROJECTE LIFE concedit al Zoo de Barcelona pel Programa de Conservació del tritó del Montseny

El Zoo participa en aquest projecte amb la cria de tritons (Calotriton arnoldi) per a la reintroducció en el seu hàbitat natural

El projecte de Conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), coordinat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració del Zoo, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i Forestal Catalana, ha estat seleccionat com a Projecte LIFE per la Unió Europea. Aquest projecte implicarà per al Zoo una important dotació econòmica de més de 400.000 euros, procedents dels fons europeus, que es destinaran a l’ampliació de les instal·lacions dedicades a la cria d’aquesta espècie i a la creació d’una sala educativa sobre la importància del tritó i de la fauna dels torrents de muntanya del Montseny. En els darrers anys, la població del tritó del Montseny ha minvat un 15%, raó que ha fet que l’espècie sigui catalogada en perill crític d’extinció a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). 

Programa de Conservació del tritó del Montseny

El Projecte LIFE Tritó del Montseny compta amb un important finançament al voltant dels 3.000.000 d’euros i permetrà entre els mesos d’octubre del 2016 i desembre del 2020 millorar l’estat de conservació del tritó del Montseny i del seu hàbitat de ribera. Algunes d’aquestes accions consistiran a reduir les amenaces identificades: millorar l’estat de l’aigua dels torrents del Parc Natural del Montseny, assegurar la conservació genètica de l’espècie, ampliar la seva àrea de distribució a través de la reintroducció d’exemplars criats en captivitat, divulgar a les escoles la biologia d’aquesta espècie i sensibilitzar a la població en general sobre la importància d’aquesta espècie, l’única entre els vertebrats que és endèmica de Catalunya, entre d’altres. El projecte està coordinat per la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Característiques i situació de l’espècie

L’any 2005 va ser descoberta una nova espècie d’amfibi al massís del Montseny, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del parc i l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental. De seguida es va posar en marxa un programa de conservació per part de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per garantir-ne la supervivència, i l’any 2007 es va començar un programa pilot de reproducció en captivitat d’aquesta espècie al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa al qual es va sumar fa quatre anys el Zoo de Barcelona per tal d’augmentar les possibilitats de futur per a l’espècie en cas d’una situació crítica. 

En els darrers anys, la població de tritons autòctons ha minvat un 15% i actualment l’espècie està catalogada en perill crític d’extinció a la llista vermella de la UICN. També està protegit per les lleis estatals i les catalanes. La supervivència d'aquesta espècie està íntimament lligada a la conservació dels medis aquàtics, però també de les masses forestals que els envolten. Hi ha catàstrofes naturals com els incendis causats per llamps o les riuades provocades per pluges torrencials que poden provocar extincions locals de poblacions, però és la intervenció humana la que posa en perill la supervivència de l’espècie.

El tritó del Montseny no supera els 11 centímetres de longitud i presenta una coloració marronosa al dors amb unes petites taques grogues als flancs de la cua, així com color crema a les parts ventrals. Habita torrents de muntanya d'aigües fredes molt oxigenades, preferentment en fagedes i alzinars entre els 750 i els 1.200 metres d’altura. A diferència de l'espècie pirinenca, els individus joves no semblen abandonar l'aigua i dur una vida terrestre. S’alimenta d’invertebrats aquàtics i de larves de salamandra.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar