28/07/2015

Restaurats els Aurigues de l’Estadi Olímpic

Són unes rèpliques de les escultures originals, que va fer l'escultor Pau Gargallo els anys vint

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat avui el procés de restauració dels Aurigues olímpics, la rèplica de les escultures originals que als anys vint va fer l’escultor Pablo Gargallo. Les rèpliques es van fer l’any 1990, sota la direcció artística de Marta Polo, i es van col·locar coronant la façana del Estadi Olímpic de Montjuïc Lluís Companys quan se’n va fer la remodelació per als Jocs Olímpics del 1992.

El Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de l’Ajuntament ha estat l’encarregat de supervisar els treballs de restauració, que culminen avui amb el muntatge i reposició del conjunt escultòric. El material amb el que estaven fetes aquestes escultures era fibra de polièster amb un esquelet interior de ferro. Amb el pas del temps s’han anat degradant, fins al punt que degut al seu mal estat vàrem considerar necessari fer-hi una intervenció de restauració integral.

El mes de març de l’any passat B:SM va iniciar els tràmits per a poder restaurar el conjunt escultòric amb l’assessorament de Marta Polo i en el mateix taller del Sr. Miquel Adell on es van fer les rèpliques l’any 1990.

En aquesta restauració s’ha substituït completament l’esquelet interior de ferro original per una estructura d’acer inoxidable, s’ha fet un tractament de sorrejat a la fibra de polièster, per posteriorment restituir el volum inicial i recuperar les seccions originals per tal de consolidar les parts fràgils i deteriorades.També s’han resolt uns nous ancoratges, en acer inoxidable. Finalment com a tractament d’acabat s’ha fet un pintat amb bronze incorporat a la resina.

Les feines es van iniciar el desembre del 2014. L’encarregat de fer i coordinar tots els treballs ha estat l’empresa PENTA, que té actualment el contracte de manteniment de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. El cost de la restauració ha estat d’uns 27.000 €.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar