06/07/2015

Un voltor i dos txajàs, nous naixements al Zoo

Les tres cries, de les que encara no se sap el sexe, es troben en un bon estat de salut

El Zoo de Barcelona ha donat la benvinguda a 3 noves aus, que han nascut en els últims dies a les seves instal·lacions. La primera en néixer va ser la cria de voltor comú, la segona nascuda aquest any al Zoo de Barcelona,  i després van sortir de l’ou els dos pollets de txajà. Les 3 cries, de les que encara no se sap el sexe, es troben en un bon estat de salut. Aquest naixements, juntament amb les cries d’impala nascuts també aquesta setmana, mostren la vitalitat dels grups d’animals que es troben al Zoo i la bona tasca dels seus cuidadors.
 
El txajà és un au de potes fortes i llargues, caracteritzada pels dos esperons punxeguts que té a les ales i que utilitza com a defensa. Tot i que no ho sembli a primera vista, el txajà és de la mateixa família que els ànecs i les oques, dels que es diferència pel seu bec curt i corbat, més semblant als d’un au rapinyaire. El seu hàbitat natural es troba a la part central de l’Amèrica del Sud, preferentment a ambients humits.

Per la seva banda, el voltor comú és una au carronyaire que es troba al sud d’Europa, nord d’Àfrica i fins el centre d’Àsia. Pot arribar fins els 2 metres i mig d’envergadura alar, el que la converteix en una de les aus més grans d’Europa, i també una de les més longeves. Son animals monògams que formen parelles estables durant tota la vida. La posta es composa d’un únic ou, que és covat pels 2 membres de la parella.

Al nostre país, la transformació agrària i ramadera, la caça directa i l'ús incontrolat de verins al camp van fer disminuir dràsticament les seves poblacions, però l’estricta protecció de l’espècie a finals dels 90 van afavorir a la seva recuperació. Actualment, però, el ressorgiment de l’ús del verí, la normativa respecte a les despulles de bestiar abandonades al camp i la col·lisió amb cables de línees elèctriques i aspes d’aerogeneradors estan limitant l’estabilització de la població.

Tornar al llistat de notícies

 
Pujar