El Port Olímpic inicia una prova pilot per fomentar la biodiversitat al seu fons marí

Comparteix
07/05/2024
Imatge

En els darrers dies s’han instal·lat 20 gabions de bioregeneració dissenyats per afavorir la restauració dels ecosistemes marins

El test permetrà conèixer si aquest tipus d’instal·lacions són adequades per restaurar les funcions ecològiques en aigües com les del Port Olímpic

El Port Olímpic avança en el seu projecte per afavorir la biodiversitat al seu fons marí més proper amb la instal·lació d’una vintena de biohuts, que són gabions de bioregeneració dissenyats per fomentar la presència i el desenvolupament de peixos joves, habituals en espais portuaris.

Aquestes estructures s’han disposat a la làmina d’aigua del Port Olímpic, al llarg del Dic de Recer i al Moll de Marina, i compten amb espais de refugi contra depredadors creats amb closques irregulars de mol·lusc que, alhora, aporten recursos alimentaris per a les espècies que s’hi acostin. 

El projecte genera una solució basada en la natura per recuperar la fauna i la flora marina. Actualment, hi ha més de 5.000 biohuts com els instal·lats al Port Olímpic a Europa, en els que s’han observat més de 500 espècies. 

La prova pilot forma part de les accions realitzades pel Port Olímpic per afavorir la recuperació del seu fons marí. El projecte se suma a l’estratègia d’ambientalització que s’està duent a terme en col·laboració amb el Zoo de Barcelona. Actualment, davant del Dic de Recer hi ha un gran espai de bioregeneració de 1.300 m2 format per esculls que fomenten la biodiversitat del fons marí i contribueixen a la millora de la qualitat de l’aigua. 

El Port Olímpic, referència en gestió sostenible

La prova pilot per afavorir la presència de peixos alevins és un nou pas del Port Olímpic en la seva aposta per ser una referència en gestió sostenible. En l’àmbit energètic, la gran pèrgola fotovoltaica que cobrirà el Balcó Gastronòmic i que generarà fins a 825.000 kWh a l’any serà un dels elements més emblemàtics de la instal·lació, i farà del Port Olímpic una de les primeres iniciatives de consum compartit i de quilòmetre zero a Barcelona. 

El Port Olímpic també serà pioner en l’impuls de la nàutica sostenible gràcies a la instal·lació de dos carregador ultraràpids per a embarcacions elèctriques, amb els que serà la primera instal·lació portuària de l’estat amb aquest servei abastit amb energia verda produïda i emmagatzemada al mateix port. 

El projecte de transformació del Port Olímpic també preveu mesures mediambientals com la millora de l’aïllament en les noves construccions o l’aplicació d’estratègies circulars, com l’ús de l’aigua del mar per refrigerar el sistema de climatització dels locals del Moll de Mestral i evitar l’efecte illa de calor. 

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
30/04/2024
El Port Olímpic promou la nàutica inclusiva acollint la celebració de la segona Regata per l’Alzheimer
Comparteix
Imatge
05/04/2024
El Port Olímpic es converteix en un dels escenaris de la programació científica, social i cultural de la Conferència del Decenni dels Oceans de la UNESCO